Átadták a megújult Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános iskolát pénteken a Nógrád megyei Nézsa községben.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az ünnepségen kiemelte: a nemzetiségek megmaradását az otthoni nevelés, a nemzetiségi nyelv megőrzése, az iskolák és kulturális intézmények megerősítése, valamint az egyház segíti.

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Elmondta, a szlovák nemzetiségi önkormányzatok hét nemzetiségi köznevelési intézményt tartanak fenn Nógrádban, Békésben, Tokaj-Hegyalján, Budapesten és a Mátrában.

Nézsán az elmúlt években az önkormányzat, az országgyűlési képviselő, valamint az országos és helyi nemzetiségi vezetők összefogásával valósultak meg a fejlesztések, és hasonló összefogással, a magyar és a szlovák kormány együttműködésével épül meg Budapesten az összmagyarországi szlovákság otthonául szolgáló központ.

Mindez azt üzeni, hogy a magyarországi szlovákság megmaradását minden tekintetben és minden szinten támogatni, segíteni fogjuk - fogalmazott Soltész Miklós.

Felhívta a figyelmet, hogy megjelentek a nemzetiségi civil pályázatok, a 450 millió forintos keretre november 2-ig lehet jelentkezni, de hamarosan kiírják a következő két tendert is.

Ezek a támogatások a legkisebb helyekre is eljutnak, és a legerősebben segítik a megmaradást - tette hozzá.

Kucsera Andrásné, az iskolát fenntartó nézsai szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, az átvétel évében, 2016-ban 106 tanulója volt az intézménynek, ma pedig 163, és idén már két első osztály indult.

Megújult az aula, felújították a tantermeket, egyéni foglalkoztatót alakítottak ki, új bútorokat, oktatási eszközöket vásároltak, megszépítették az udvart, sportpályát építettek és megújult a testnevelésóráknak helyet adó művelődési ház is - ismertette.

Styevó Gábor, Nézsa polgármestere arról számolt be, hogy 123,5 millió forintból korszerűsítették az intézményeket.

Mindezek mellett felújították a Mária út vonalán, Nézsa határában talapzaton álló, homokkőből készült Szent János-szobrot is.

Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője - emlékeztetve, hogy Szent János az utak és hidak védőszentje - azt mondta, a szobor tükrözheti annak fontosságát, hogy a közösségek, emberek között hidak legyenek.

(MTI)