Két diáknak adott át nemzetiségi ösztöndíjat a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Békéscsabán.

A Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban tartott ünnepélyes átadón Soltész Miklós elmondta, 17 iskolából 34 fiatal kapja meg a 20 hónapon keresztül folyósított ösztöndíjat; a szlovák mellett román, szerb, horvát, szlovén és német nemzetiségi tanulók is.

Fotó: Rosta Tibor/MTI

Korábban a roma nemzetiség is jogosult volt rá, őket most más keretből támogatják - jegyezte meg, hozzátéve, hogy összesen 170 tanuló kapta meg eddig az ösztöndíjat.

Az államtitkár elmondta, a támogatás odaítélésekor a jó tanulmányi eredményt és a nemzetiségi közösségért végzett szolgálatot veszik figyelembe. Úgy fogalmazott, az utolsó pillanatban indították el ezeket az ösztöndíjakat, amelyek fontosak a nemzetiségi identitás, a nyelv és a kultúra megőrzéséhez.

A politikus szólt arról, hogy a magyar és a szlovák nép 19 évszázadon keresztül békében élt egymással, a 20. században a nagyhatalmak "ugrasztották őket egymásnak". De a két ország vezetői és lakosai is elkezdtek közeledni egymáshoz, mert megérezték, hogy össze kell tartaniuk. Ennek folytatását és erősítését kérte az átadóünnepségen a két 11. évfolyamos diáktól, Farkas Zorkától és Tóth Tamástól.

Soltész Miklós elmondta, Magyarország és Szlovákia közeledését jelzi, hogy Budapesten, a Keleti pályaudvarhoz közel, egy régi szlovák evangélikus templom helyén a magyarországi szlovákok számára önkormányzati és kulturális célokat szolgáló központ épül, amit a két ország közösen finanszíroz.

Herczeg Tamás (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arra a "nehéz, de szép feladatra" buzdította a fiatalokat, hogy őrizzék meg kettős identitásukat.

Kifejtette, a választókerület 10 településén összesen 17 nemzetiségi önkormányzat működik, Békéscsabán hat van, tavaly óta ugyanis az ukránok is kisebbségi képviseletet alakítottak a békési megyeszékhelyen.

Kiszely András, Békéscsaba szlovák nemzetiségi önkormányzatának elnöke kijelentette: jó ötletekkel és minden ifjú magyarországi szlovák generáció saját identitásának kialakításával érhető el, hogy további háromszáz éven keresztül fennmaradjon az alföldi szlovákság.

Soltész Miklós az ünnepség végén arról is beszélt, hogy 450 millió forintos keretösszeggel kiírták a nemzetiségi civil szervezetek számára a pályázatokat. November 2-ig 300 ezer forinttól 5 millió forintos összegre lehet pályázni.

(MTI)