A 2014-2018 közötti időszakra 350 kilométernyi új út megépítéséről döntött a kormány, mintegy 600 milliárd forint értékben – jelentette be Lázár János csütörtökön.

Összefogásra van szükség a kárpátaljai magyarokért

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfo 3. címmel tartott tájékoztatón – ismertetve a kormány szerdai ülésén hozott döntéseket – hangsúlyozta, hogy a kabinet áttekintette az ukrajnai helyzetet, és úgy döntött, hogy a Kárpátalján élő magyarok szociális helyzetének romlása miatt anyaországi segítségnyújtás indokolt. A kormány ismét felhívással fordul minden megyei jogú városhoz és Budapesthez, hogy vállaljanak felelősséget egy-egy kisebb kárpátaljai magyar közösség sorsáért, nyújtsanak segítséget nekik a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében - mondta. A kormány kifejezi, hogy a békés ukrajnai megoldásban érdekelt, és különösen fontosnak tartja az ország egységét, stabilitását - emelte ki a miniszter. Hangsúlyozta: Magyarország kész együttműködni az ukrán kormánnyal, hogy a helyzet stabilizálódjon.

Leállította a kormány az M4-es autópálya építését

Lázár János az M4-es autópályával kapcsolatban leszögezte, a kormány leállította az építést, azt ugyanis az Európai Unió nem finanszírozza, egyúttal utasította a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy végeztessen tételes elszámolást az eddig elkészült munkákról, a jövőbeni munkákra felvett előlegeket pedig próbálja meg "visszaszerezni". Felkérték a minisztert arra is, hogy tegyen javaslatot arra, hogyan lehet Szolnokot bekötni a hazai autópálya-hálózatba.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Lázár János kitért arra, jogszabálycsomagot terjesztenek a parlament elé, amely a közlekedési beruházások felgyorsítását célozza. Ennek lényege, hogy az átlagosan 6,5 évig tartó projektek 2,5 év alatt megvalósuljanak.

A miniszter tájékoztatása szerint 2014 és 2018 között mintegy 350 kilométer új út megépítéséről is döntés született, ennek költsége nagyságrendileg 600 milliárd forint lesz.

Kétmilliárd forintot kapnak a károsult önkormányzatok a Buda-Cash-ügyben

A kormány újra tárgyalt a brókerbotrány kapcsán érintett önkormányzatokról, ezzel kapcsolatban 84 település megsegítéséről határoztak annak érdekében, hogy működőképesek maradhassanak. Az érintettek a következő napokban megkaphatják a pénzt.

Döntöttek arról is, hogy az a 115 önkormányzat, amely nem adósodott el - így kimaradt az önkormányzati adósságkonszolidációból - idén 10 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat. Emellett a kormány kifizeti a bírságokat azon 140 település helyett, amelyeket a fejlesztéseikkel összefüggő visszaélések miatt elmarasztalt az Európai Bizottság.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

A miniszter arról is beszámolt, hogy támogatásra érdemesnek tartja a kormány a Magyar Nemzeti Bank javaslatát, amely szerint a Befektető-védelmi Alap (Beva) által nyújtott biztosítás összeghatárát 20 ezerről 100 ezer euróra emelnék.

Szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezés jár a bölcsődés és óvodás gyermekeknek

2015 szeptemberétől a kabinet döntése szerint minden bölcsődés és óvodás korú gyermeknek napi háromszori ingyenes étkezést biztosít az állam – ismertette Lázár János. Csak a leggazdagabb szülőknek kell térítési díjat fizetni, az ingyenes étkezés pedig 320 ezer gyermeket érint majd.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a 25 és 55 év közötti mezőgazdasági dolgozókra is kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciótervet, s az érintettek foglalkoztatását 14,5 százalékos járulékkedvezménnyel segítik.

A kormány 5,3 százalékos maximális reklámadó-kulcsot javasol

A kormány azt javasolja azt Országgyűlésnek, hogy 5,3 százalék legyen a reklámadó maximális mértéke – jelentette be Lázár János. Elmondta, hogy ebből az adónemből 7-8 milliárdos bevétellel számolnak, az pedig még kérdéses, legyenek-e olyanok, akik a nulla kulcsos sávba tartoznak majd. Ebben még nem született végső döntés - mondta. Megjegyezte, hogy a magyar kis- és középvállalkozásoknak megpróbálnak segíteni, de e téren az Európai Bizottsággal is egyeztetniük kell.

(kormany.hu, MTI)