Átadták a főváros II. kerületében a máriaremetei Gyarmati Dezső Uszodát szombaton, a több mint hétmilliárd forintból megvalósított létesítmény, amely kedden nyitja meg kapuit, három medencével, több mint kétezer négyzetméternyi vízfelülettel szolgálja majd a lakosság és a gyereksport igényeit.

Az átadóünnepségen Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester azt mondta: több évtizedes igény, sok éves tervezés és egy másfél éven át tartó, rengeteg kihívással járó építkezés eredményeként, "közös erővel valóra váltottunk egy álmot".

Fotó: Miniszterelnökség

"A Gyarmati Dezső Uszoda nemcsak mint sportlétesítmény érték, az összefogás és a felelős önkormányzati munka jelképe is. A kormány, a Magyar Vízilabda Szövetség, az önkormányzat, magyar és külföldi nagy- és kisvállalatok, de mindenekelőtt az itt élő erős és összetartó közösség kitartásának és segítségének az eredménye" - fogalmazott.

Láng Zsolt kijelentette: a városrész fejlesztései nem a látványberuházásokról szólnak, hanem az ott élők számára legfontosabb dolgokról: a gyerekekről, az egészségről, a nyugodt mindennapokról, a minőségi szolgáltatásokról és a mozgás lehetőségéről.

Fotó: Miniszterelnökség

A polgármester kitért arra, hogy az elmúlt 13 évben szinte minden választási időszakban szinte minden jelölt megígérte az uszoda megépítését. Ő ezt nem tette, mert az önkormányzat akkori költségvetési helyzete és az ország akkori gazdasági feltételei mellett felelőtlenség lett volna megépíteni és üzemeltetni ekkora sportlétesítményt.

Az a biztos eladósodáshoz vezetett volna - mondta.

Láng Zsolt közölte, mára a II. kerületi önkormányzat stabil gazdálkodása, a nemzetgazdasági helyzet, a tao-rendszer stabil működése megteremtette a lehetőséget a sportlétesítmény megvalósításához.

Ez eladósodás, hitelfelvétel nélkül történt meg - jegyezte meg.

A fejlesztések folytatódnak, és a tervek szerint 2020-ban az úszócsarnokot összekapcsolják a szomszédos Pokorny József Sport- és Szabadidőközponttal - közölte Láng Zsolt, aki rámutatott: ezzel létrehoznák Budapest legnagyobb és legszínvonalasabb közösségi és sportterét 7,5 hektáron.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kerület országgyűlési képviselője elmondta, hogy a II. kerület a sport területén is fejlődik, a következő évekre is világos tervekkel rendelkezik az önkormányzat. Emellett folyamatban van orvosi rendelők, utak és játszóterek felújítása, valamint parkok kialakítása.

Az uszodát a valaha élt legsikeresebb vízilabdázóról és edzőről, Gyarmati Dezsőről nevezték el. Ezzel emlékeznek a magyar úszó- és vízilabdasport által elért eredményekre, arra amit a saját nemzeti közösségük életéhez hozzátettek - mondta.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy a francia cégek a tao-támogatásból jelentős mértékben járultak hozzá az uszoda felépítéséhez a francia iskola közelsége miatt.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a kerület fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy II. kerületi önkormányzat nagyon sokat vállalt az elmúlt években, hogy saját erőforrásaiból tudja terveit megvalósítani, és ezekhez a kormány örömmel társult.

Tervek nélkül nincsenek megvalósult álmok, és ha egy kerületnek nincsenek tervei, akkor azokhoz nem lehet partnerként csatlakozni - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte: Magyarország gazdasági teljesítménye lehetővé teszi, hogy ilyen beruházásokat meg tudjanak valósítani.

Varga Mihály szólt arról is, hogy a II. kerületben folyamatosan emelkedik a gyerekek száma, ezért az bölcsődei és óvodai intézményrendszert folyamatosan bővítik.

Az ünnepségen jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, volt államfő, Risztov Éva olimpia bajnok úszónő, a létesítmény úszásoktatásért felelős vezetője, Pascale Andreani francia nagykövet, valamint az átadón részt vettek Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó hozzátartozói is.

A Gyarmati Dezső Uszoda építése 2018 márciusában kezdődött. Az uszoda a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontot közvetlen szomszédságában létesült.

Az optimális működéshez hozzájárul még egy 20x10-es tanmedence, egy körülbelül ezer ember befogadására alkalmas kétoldali nézőtéri lelátó, a létesítményen belül kialakított büfé és fitneszterem, valamint egy téliesíthető, vízilabda-mérkőzések tartására is alkalmas 33x20 méteres kültéri medence - olvasható a közreadott sajtóanyagban.

(MTI)