Minden magyarnak meg kell értenie, hogy a 21. században csak akkor tud boldogulni a nemzet, ha a legjobb vagy a legkiválóbb lesz – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1848-as forradalom évfordulóján tartott hódmezővásárhelyi díszközgyűlésen.

Tudni kell, hogy a magyarság, csak a magyarságnak fontos, és a nemzet csak magára számíthat – jelentette ki Lázár János.

Kép letöltéseFotó: Szilágyi Gergely

Ebben a helyzetben erőt adhat 1848 üzente, amikor a bátorság vette át az irányítást, és amikor a cselekvés volt jellemző. A '48-as honvédok az életüket áldozták a hazáért, azért, hogy az ország független lehessen, és a sorsáról maga dönthessen – tette hozzá.

„Ezért aztán, ha a 21. században boldogulni akarunk, mi magyarok, mindenféleképp bátraknak kell lennünk, nem lehetünk kishitűek és a cselekvés lehetőségét meg kell ragadnunk. Nem fogadhatjuk el a ránk kényszerített kompromisszumokat, vagy a ránk kényszerített kollaborációt” – hangoztatta a miniszter.

A bátorság és a cselekvés mellett nagy szükség van a teljesítményre is. Nem elég bátornak és vakmerőnek lenni, ehhez kiválónak kell lenni becsületben és teljesítményben egyaránt – mondta Lázár János.

Kép letöltéseFotó: Szilágyi Gergely

Az ünnepségen hárman részesültek Pro Urbe-díjban. Majoros Mária Ármella nővér és Kenéz Heka Etelka költő mellett posztumusz kapta meg a kitüntetést Banga Sámuel testnevelő tanár, atléta.

(MTI)