Felújítják 2018-ig a Kárpát-medence valamennyi első világháborús honvéd sírját és emlékművét – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Hódmezővásárhelyen.

A magyar kormány kötelességének érzik, hogy 1914 és 1918 százéves évfordulója alkalmából 2018-ra a Kárpát-medence minden első világháborús honvéd sírját és emlékművét újra felavassák, méltó formában adják át az utódoknak – mondta a politikus a sóshalmi olvasókörben a Kriván Ferenc által 1925-ben Belsőszőrháton fölállított első világháborús emlékmű újraavatása alkalmából rendezett ünnepségen a Miniszterelnökség által az MTI rendelkezésre bocsátott hangfelvétel szerint.

A miniszter emlékeztetett rá, az első világháború 660 ezer magyar áldozatot követelt.

Lázár János felidézte, 1914-ben Hódmezővásárhelyen 66 ezren éltek, és nem volt olyan család, amelyből ne soroztak volna be valakit. A háború első néhány hónapjában 15 ezer fiatal vonult be.

Ezzel a település Orosháza mellett a történelmi Magyarország azon városa, ahonnan lakosságarányosan a legtöbb honvédet sorozták be – tudatta a politikus. Hozzátette: feltehetően azért, mert Vásárhely és Orosháza az 1867-1914 közötti politikai rendszer szimbolikus ellenzéki, függetlenségi 48-as városai voltak.

A déli szerb fronton, majd Galíciában és végül több éves küzdelem során az olasz hadszíntéren háromezer hódmezővásárhelyi fiatal veszett oda. Ötvenhetük nevét őrzi az újraavatott emlékmű – mondta a miniszter.

"Nekünk hódmezővásárhelyieknek nagy áldozat volt az első világháború kihívása. A hősiesség előtt mindenképpen tisztelegnünk érdemes" - hangsúlyozta Lázár János.

(MTI)