Konzultációt kell indítani az új budapesti kórház tervével kapcsolatosan – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A sajtótájékoztatón téma volt a tapolcai időközi választás kampánya is, amellyel kapcsolatban Lázár János azt mondta, szerinte Orbán Viktor miniszterelnöknek ott a helye Tapolcán.

Az egészségüggyel kapcsolatban Lázár János közölte: a kormányfő azt várja Tarlós István főpolgármestertől és a fővárosi Fidesz-frakciótól, induljon egy közös kezdeményezés annak érdekében, hogy megkérdezzék a budapestieket, mit gondolnak a mai fővárosi egészségügyi ellátásról, és mi az elképzelésük, hol kellene fejleszteni az ellátást.

Semmi nem dőlt el – fogalmazott, a Szent János Kórház esetleges bezárásáról szóló sajtóhírt pedig úgy kommentálta: egy kórház felépítése korántsem jelenti azt, hogy egy másik bezárna. A legfontosabbnak azt tartja – mondta –, hogy Budapesten is legyen kórházfejlesztés.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A Miniszterelnökség vezetője közölte egyúttal, hogy Tapolca esetében a kormánynak felül kell vizsgálnia a korábbi döntéseket, és több, jobb minőségű egészségügyi szolgáltatást kell biztosítani a tapolcaiaknak. Jelezte, támogatja, hogy a város kórháza kapja vissza „a korábban elveszített szolgáltatásait”. Reményei szerint Orbán Viktor erről is beszél majd a jövő héten Tapolcán.

Lázár János arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor részt vesz-e az időközi országgyűlési választási kampányban – az előbbieket megerősítve –, azt felelte: a miniszterelnöknek ott a helye Tapolcán. Azt mondta: azért dolgoznak Tapolcán, hogy Lasztovicza Jenő tragikus halála után a választópolgárok bizalmát megőrizzék. „Ha megkapjuk a bizalmat, azt megszolgáljuk, hogyha nem, akkor tiszteletben tartjuk a választások eredményét” – fogalmazott, kőkeményen dolgozó, kiváló jelöltnek nevezve a Fidesz-KDNP-s Fenyvesi Zoltánt, aki értékelése szerint alkalmas a közös munkára.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Megjegyezte azt is: a kormány nem tervezi, hogy „akár nyilasokkal, vagy kommunistákkal együtt dolgozna” a következő három esztendőben, ezt a választókerületben mindenkinek érdemben mérlegelnie kell. Újságírói kérdésre, miszerint a Jobbikot nyilas pártnak tartja-e, azt válaszolta: ez a benyomása, a párt ezt a politikát folytatja. „Sok mindenre nincs szüksége az országnak, erre biztosan nincs. Szerintem egy kifejezetten nyilas mozgalommal és párttal állunk szemben” – fogalmazott.

A tárcavezetőt kérdezték Orbán Viktor Kazahsztánban tett, keleti rokonságot méltató szavairól is. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár leszögezte, hogy nem demokrácia-felfogásról, hanem származásról, őstörténetről volt szó, az ázsiai származást kell alatta érteni. Lázár János pedig azt hangoztatta: a magyar egy keleti származású közösség, a nyugati nyelvcsaládokhoz kevés köze van, de ezzel a nyilatkozattal Orbán Viktor nem kérdőjelezett meg semmilyen európai értéket, azt, hogy európai családba tartozunk és Magyarország uniós tagságát sem.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Lázár János sikeresnek ítélte az államigazgatás átalakítását, kifejtve, hogy 278 kormányablakban 300 ügyet tudnak intézni az emberek. Folytatják a munkát és cél, hogy 2018-ra minden háztartásban lehetőség legyen elektronikus ügyintézésre, amely során a mintegy 2000 ügytípus szinte kivétel nélkül elérhető legyen – ismertette.

Beszámolt arról, hogy az elmúlt hét évben 9 ezer milliárd forint uniós forráshoz jutott Magyarország, amelynek 80 százalékát már lehívta és kifizette. A következő hét évben pedig 12 ezer milliárd forintnyi fejlesztésre nyílik lehetőség, ebből idén 2800 milliárd forint pályázati pénzt írnak ki.

Felhívta a figyelmet a pénzekkel való tisztes elszámolásra, jelezve: emiatt került látótérbe az M4-es autópálya is, amelyről az április 8-i kormányülésen hoznak végleges döntést. Értékelése szerint a leállított építkezés költségei „varázslatosak”, hiszen egy kilométer a sík Alföldön 4 milliárd forintba kerül. A leállítás alkalmas lesz arra, hogy minden számlát egyesével visszaellenőrizzenek – jegyezte meg, kitérve arra is: Szolnokot várhatóan az M5-ös autópályával fogják összekötni a Modern Városok programban.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A minisztert kérdezték Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének mentelmi jogáról is. Reményének adott hangot, hogy az EP belátható időn belül döntést hoz és a magyar hatóságok meghallgathatják a politikust. Azt is mondta: reméli, hogy a Jobbik lesz olyan bátor, és nem folytat olyan hazug és arcátlan politikát, hogy nem mentelmi joga mögé bújtatja Kovács Bélát, miközben itthon annak eltörlését szorgalmazza. Arra szólította fel Vona Gábort, a párt elnökét, hogy mondassa le Kovács Bélát erről a jogáról. Jelezte azt is: részletes információkkal rendelkeznek az EP-képviselő tevékenységéről, de az államtitkot képez.

A sajtótájékoztatón kérdésként elhangzott az is, hogy állami tulajdonban van-e az a kisbusz, amellyel Habony Árpádot és Andy Vajnát látták a múlt héten. Lázár János erre azt válaszolta, reméli, hogy „az érintettek uraknak futja autóra”, ahogyan azt is, hogy az államnak semmi köze ehhez a gépjárműhöz.

A sajtótájékoztató teljes anyaga full HD minőségben tölthető le a Sajtószobából. (3,96 GB, 1 óra 49 perc)

(MTI)