"A magyarokkal szemben adóssága van a világnak. Az öntudatára ébredt magyarság azonban nem kér többet, de nem is éri be kevesebbel, mint a többi, hozzá hasonló európai nemzet" – fogalmazott Lázár János az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján csütörtökön megjelent írásában.

Ezt az országot, ezt a nemzetet a külvilág mindig csak hitegette a bajban, de a valódi segítség szinte sosem érkezett meg – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Példaként többek között Nagy Imre 1956. november 4-i rádióbeszédét említve, amikor a miniszterelnök hiába közölte az ország és a világ közvéleményével, hogy Magyarország immár élethalál küzdelmet folytat a szabadságáért, csak a magyar felkelők hallották meg őt, a világ süket és tétlen maradt.

Ha október 23-a a magyarok dicsősége, akkor november 4-e a világ, Amerika és Nyugat-Európa szégyene – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: akit sokszor árulnak el, az először dacos lesz, szélsőséges, utána pedig kishitű. Ha pedig mindkét tévedését belátta már, akkor bizalmatlanná, óvatossá válik.

Lázár János rámutatott, a magyarok ezért bizalmatlanok a nagy szavakkal szemben, már csak a szemüknek hisznek, nem a fülüknek. Erre inti őket az elszabotált rendszerváltás két évtizede is, amelyet 2010-et követően talán örökre lezártak.

"A rendszerváltás csődje éppen az, hogy a Kelet rabságát a Nyugat gyámsága váltotta fel" – írta Lázár János, aki ennek okát abban látja, hogy az országnak fájóan sokszor voltak olyan vezetői az elmúlt húsz évben, akik nem a magyar érdekeket képviselték külföldön, hanem a külföldi érdekeket Magyarországon.

"A magyarok 40 év után talán visszaszerezték a szabadságjogaikat 1990-ben. De íme: újabb 20 esztendő kellett ahhoz, hogy ezekkel a jogaikkal merjenek is élni. Hát, most merünk! Ez a félbehagyott rendszerváltás beteljesítése. Ez október 23-a szellemisége" – szögezte le a politikus.

"Miénk az életünk minden felelőssége. De akkor legyen az életünk irányításának minden joga is a miénk. Akkor engedtessék meg nekünk, hogy kimondjuk és a politikánk alapjává tegyük az új irányt, miszerint: számunkra Magyarország az első! Számunkra Hódmezővásárhely és 3200 másik magyar település az első – és minden más csak utána következik" – fejtette ki a miniszter.

Lázár János szerint nem attól Európa-párti egy magyar, hogy "bólogatójánosként" helyesel mindenre, amit Brüsszel mond. És nem attól hű szövetségese Budapest Washingtonnak, ha visszakérdezni, súlyos vádak esetén bizonyítékot követelni, vitatkozni sem mer. "Barátok és szövetségesek között nem a csendőrpertu járja, hanem az egyenlő felek őszinte párbeszéde" – hangsúlyozta a Miniszterelnökség vezetője.

A magyarság megtanulta, csak magára számíthat – emelte ki. "A huszadik század e nagy tanulsága nem gyengévé, hanem erősebbé tesz minket". Hozzátette, a világ meg fogja érteni és lassan el fogja fogadni az új helyzetet, hogy egy évtizedekig álomba merült magyar nemzet végre felébredt. Öntudatára ébredt és nem kér többet, de nem is éri be kevesebbel, mint a többi, hozzá hasonló európai nemzet. "Csak azt kérjük, ami megillet minket, nem többet, de nem is kevesebbet" – írta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

(MTI)