1848 márciusának örök tanulsága, hogy a kishitűség helyett mindig a bátrabb utat kell választanunk – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Makón.

A nemzetnek a bátor cselekvésben van az ereje. Az előttünk járók bátorságából merítve képesek leszünk megváltoztatni az országot – mondta Lázár János a makói önkormányzat ünnepségén a Kossuth-szobornál.

Kép letöltéseFotó: Vári Dénes

A politikus a szakadó eső ellenére összegyűlt több száz emlékező előtt úgy fogalmazott, régóta itt van az ideje, hogy újabb boldog békeidő jöjjön. Hozzátette: reméli, most már ennek a lehetősége is megvan.

A miniszter emlékeztetett: a magyar nemzet jeles napjai mind arról szólnak, hogy sorsunk puszta elszenvedése után végre kezünkbe mertük venni életünk alakítását.

A nemzet nagy pillanatai és az ezeket követő dicső korszakai akkor jöttek el, amikor vissza mertünk beszélni a történelemnek, és nem félelmeink, rossz beidegződéseink, hanem céljaink és magunkba vetett hitünk határozta meg tetteinket – jelentette ki Lázár János.

Március 15. tanulsága és a mai közéleti viták tétje is az: ha nem engedünk a '48-ból, annak igenis meg lesz az eredménye – mondta.

Kép letöltéseFotó: Vári Dénes

A politikus egyik példaként a bankok elszámoltatását említette. Úgy fogalmazott: a kétkedők még tavaly is arról beszéltek, a pénzintézeteket nem lehet felelősségre vonni, még akkor sem, ha napnál világosabb, hogy azt amit a magyar devizahitelesekkel csináltak, nemcsak tisztességtelen, hanem „igazából törvénytelen csalás is”.

A devizahitelesek megmentése érdekében tett közös lépéseinket ma mégis Európában magyar modellként emlegetik, és számos országban tüntetnek hasonlóért. A tegnap még otthonuk elvesztésétől rettegők ma pénzt és – ugyan csak a sorok közé elrejtett, apró betűs – bocsánatkérést kapnak a bankoktól – mondta a miniszter.

„A nemzeti kishitűség politikusai” azt is mondták, nem szabad megrángatni a közműszolgáltatók bajuszát, mert nekik épp úgy joguk van az extraprofitra, mint a nemeseknek egykor, hogy ne fizessenek adót. Mi azonban azt mondtuk, 1848 után több mint másfél évszázaddal a közteherviselés ne csak írott malaszt legyen, hanem mindenkire egyaránt vonatkozó hétköznapi valóság – hangsúlyozta a miniszter.

Lázár János hozzátette: a kitartás és a bátorság meghozta gyümölcsét, Magyarországon az elmúlt harminc évben először csökkent a rezsi.

(MTI)