Ötmilliárd forintos forrást biztosít a kormány budapesti utak felújítására a jövő évi költségvetésben - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten.

Gulyás Gergely sajtótájékoztatón közölte: a forrás biztosítását a jövő évi költségvetés módosító indítványai között fogadta el az Országgyűlés.

Az elmúlt években is hasonló mértékű összeget adott a kabinet erre a célra - mondta a miniszter. Emlékeztetett: korábban a fővárosi Fidesz-frakció forrást kért a kormánytól ahhoz, hogy ne maradjon aszfaltozatlan út Budapesten.

A helyzet azóta romlott - folytatta -, hiszen az új fővárosi vezetőség "egyértelműen politikai alapon" osztja az útfelújításra rendelkezésre álló mintegy 25 milliárd forintnyi támogatást.

Az utak felújításának esetében "a politikai hovatartozásnak (...) nem lehetne jelentősége" - mondta Gulyás Gergely, kijelentve: ezért az ötmilliárdos forrást jövőre is jó célokra fogják felhasználni.

A közelmúltban fideszes kerületi polgármesterek által tervezett, korábban a főváros által jóváhagyott útfejlesztésektől "büntető jelleggel" vont el a forrást Budapest új vezetősége - mondta a miniszter, aki ennek a gyakorlatnak a beszüntetését sürgette. Szatmáry Kristóf, a Budapesti Útépítési Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a fővárosi "szivárványkoalíció" "szakmainak csúfolt" döntése hátrányosan érinti a kilenc nem baloldali vezetésű kerületet.

Ismertetése szerint ezek a városrészek Budapest területének 50 százalékát képviselik, ahol az összlakosság majdnem egyharmada él. Szatmáry Kristóf a leginkább felháborítónak azt nevezte, hogy a Budapest területének egyharmadát jelentő XVI., XVII., XXI. és XXIII. kerületben az új városvezetés "nulla forintot határozott meg" a fővárosi utak felújítására.

Dunai Mónika, a XVII. kerület, Rákosmente fideszes országgyűlési képviselőjének tájékoztatása szerint Budapest legnagyobb alapterületű kerületeként a leginkább érintettek a forráselvonásban.

A főváros vezetése 260 ezer emberről és alapterületének 10 százalékáról is lemondott - hangoztatta a fideszes politikus.

Beszámolt arról, hogy a Rákosmentén folyamatosan javítani kell az úthálózat egyharmadát kitevő földutakat, a közvetlen állami segítséggel indított aszfaltozási program immár két éve tart.

Dunai Mónika szerint a meglévő utak karbantartása és felújítása szempontjából is a fővárosi forrásmegvonás legnagyobb kárvallottja Rákosmente.

Reméli - mondta -, hogy a bejelentett kormányzati forrásból megépülhet a Rákosliget és Rákoskeresztúr között korábban tervezett összekötő út.     Dunai Mónika szólt a Rákosmentén épülő multifunkcionális sportcsarnokról is, megjegyezve, hogy a kerület egy lámpás csomópontot épített volna ott a főváros segítségével, azonban "Karácsony Gergely ezt is lenullázta".

Álláspontja szerint "bosszúnak is tekinthető" hogy a XVII. kerületben élő Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, akit nem választottak meg országgyűlési képviselőnek, "hagyta", hogy az elmaradó útfelújítások miatt a rákosmentiek közlekedése ilyen sok időt vegyen igénybe. Gulyás Gergely újságírói kérdésre közölte: az útfelújítási források elosztásáról nem politikai alapon fognak dönteni.

(MTI, Miniszterelnökség)