A fogyasztóknak kedvez az új szabályozás, amely szerint földgázszolgáltatás területén az ellenőrzéseknél az elosztó társaságok nem a gáztömörséget vizsgálják, hanem az esetleges gázszivárgást, az intézkedés a Könnyű közmű program része - mondta Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Úgy fogalmazott: az elosztó társaságok a műszaki biztonsági felülvizsgálatnál a gáztömörséget vizsgálták, "laboratóriumi körülményeket" akartak teremteni a társasházaknál, ami lényegében lehetetlen. Amikor a gáz nem volt megfelelő tömörségű, kizárták a házat a szolgáltatásból, gyakran ősszel vagy télen; előfordult, hogy több ezer ember maradt fűtés és meleg víz nélkül három-négy hónapra, a visszakapcsolás pedig magas költséggel járt - mondta.

A helyettes államtitkár kiemelte, január elsejétől megszűnt a műszaki biztonsági felülvizsgálat a gázszolgáltatásnál, de az elosztók továbbra is kötelesek tízévente díjmentesen megvizsgálni a vezetékeket, illetve bármikor be lehet jelenteni, ha valaki gázszivárgást észlel. Ebben az esetben már az új szabályok szerint eljárva köteles az elosztó társaság megvizsgálni és elhárítani a hibát.

Bartal Tamás felidézte, a 2017 tavaszán Könnyű közmű program elnevezéssel indított intézkedés-sorozat célja a családok, illetve a kis- és középvállalkozások segítése, a versenyképesség növelése, valamint a bürokrácia csökkentése.

Első lépésként tavaly július elsejétől ingyenessé tették a csatlakozást mind a négy közműnél, az év végi adatok azt mutatják, hogy nagyon népszerű a program - emelte ki.

(MTI)