Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság

Füleky Zsolt

helyettes államtitkár

Találatok száma: 10

Hírek

Örökségvédelmi szakmai továbbképzés Majkon

Miniszterelnökség, Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság, 2019. május 28. 10:21

Az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság az Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttesben, a majki Kamalduli Remeteségben tartotta továbbképzését a Kormányhivatalok építésügyi és örökségvédelmi hatósági feladatkörben eljáró ügyintézői számára.

Pályázat a Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából általános és középiskolás diákok számára

Miniszterelnökség, Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság, 2018. április 18. 16:50

A Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága pályázatot hirdet a Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából általános és középiskolás diákok számára NE MENJ EL MELLETTE! címmel.

Műemléki Világnap Szentendrén

Miniszterelnökség, Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság, 2018. április 18. 11:00

A világ műemlékvédelmének legmeghatározóbb szakmai szervezete, az ICOMOS 1984 óta ünnepli a műemlékeket minden év április 18-án. Az idei Műemléki Világnapot az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága és Szentendre Város Polgármesteri Hivatala „Közös örökség – közös felelősség” címmel együtt ünnepli a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 jegyében, Szentendrén.

Műemléki Világnap

Miniszterelnökség, Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság, 2018. április 18. 8:30

Az ICOMOS 1983-ban határozta el, hogy meghirdeti a műemlékek világnapját, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, lehetőségeire és szükségességére. Az első Műemléki Világnap 1984-ben került megrendezésre és az elmúlt 35 év alatt a kezdeményezés világeseménnyé nőtte ki magát.

Magyarországon ülésezett a Kárpátok Egyezmény Kulturális Örökség és Hagyományos Tudás munkacsoportja

Miniszterelnökség, Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság, 2018. április 10. 15:38

Négy év kihagyás után 2018. április 4-5-én a Miniszterelnökség meghívására a Kárpátok Keretegyezmény soros elnökségét betöltő Magyarországon tartotta ötödik ülését a Keretegyezmény Kulturális Örökség és Hagyományos Tudás munkacsoportja a Keretegyezmény hét Részes Állama – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna – képviselőinek részvételével.

A régészeti feltárások szakmai irányelvei

Miniszterelnökség, Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság, 2017. szeptember 20. 13:02

A kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 8. § alapján a 3. § (3) bekezdése szerinti örökségvédelmi szerv előkészíti a régészeti feltárás szakmai irányelveit, amelyeket megküld a miniszternek. Az elfogadott szakmai irányelveket a miniszter az általa vezetett minisztérium honlapján közzéteszi.

Népi Építészeti Program – Felhívás a népi építészeti emlékek helyreállításáért

Miniszterelnökség, Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság, 2017. szeptember 7. 22:13

A Miniszterelnökség megbízásából a Lechner Tudásközpont támogatási lehetőségre irányuló felhívást tett közzé a népi építészeti emlékek helyreállításáért. A vidéki épített örökség megóvását, megőrzését és fenntartását célzó, 300 millió forint keretösszegű Népi Építészeti Programban az elnyerhető támogatás mértéke legfeljebb 20 millió forint, a támogatás intenzitása 50%. A kérelem beadási határideje 2017. október 9.

Aranykorok emlékezete – Kulturális Örökség Napjai 2017

Miniszterelnökség, Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság, 2017. április 18. 15:17

Megnyílt a jelentkezés lehetősége a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatára, amely idén szeptember 16-17-én várja ingyenes programokkal az érdeklődőket. Ebben az évben három kiemelt témája lesz az épületvezetésekkel egybekötött eseménynek: 500 éves a reformáció, 200 éve született Arany János és 150 évvel ezelőtt történ a kiegyezés. Ezek mellett a programokat koordináló Miniszterelnökség kiemelten kezeli 2017. évi európai uniós ajánlásához csatlakozva a „Természet és Örökség” témakörét.

Felhívás a Rómer Flóris Terv keretében

Miniszterelnökség, Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság, 2017. április 5. 14:36

Külhoni, magyar vonatkozású, különösen veszélyeztetett műemléki értékek megmentésére vonatkozó kezdeményezések felmérése tárgyában.

A történelmi örökség megóvása a külhoni közösségeket is megerősíti

Miniszterelnökség, Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság, 2017. március 12. 12:10

A történelmi örökséghez tartozó épületek megóvásával a magyar kormány megerősíti a külhoni közösségeket is, ami azért is fontos, mert a közösségek ereje adja a nemzet jövőjét - jelentette ki Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára vasárnap Tornalján, ahol köszöntőt mondott a Rómer Flóris Terv keretében felújított helyi református templom ünnepélyes átadásán.