A világ műemlékvédelmének legmeghatározóbb szakmai szervezete, az ICOMOS 1984 óta ünnepli a műemlékeket minden év április 18-án. Az idei Műemléki Világnapot az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága és Szentendre Város Polgármesteri Hivatala „Közös örökség – közös felelősség” címmel együtt ünnepli a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 jegyében, Szentendrén.

Az ünnepi konferencián köszöntőt mondott Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára, aki egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kormány az elmúlt években határozott és hathatós tevékenységet végzett az örökség, és kiemelten a műemlékek védelmében. Sorra vette a műemlékvédelmet szolgáló kormányzati intézkedéseket a hatósági rendszer polgárbarát átalakításától az aktív és passzív támogatási rendszereken át a célzott örökségvédelmi programokig.

A Népi Építészeti Programban 2017-ben több mint 40 építmény értékmegőrző megújulása indult el, a márciusi felhívásra mintegy 400 kérelem érkezett, az idén rendelkezésre álló másfél milliárd forintos keretösszeg több mint kétszeresének igénylésével. A határon túli épített kulturális értékeink megőrzésére indított Rómer Flóris Tervben 2018-ban 160 millió forint kerül felhasználásra. A Nemzeti Kastély és Vár Program keretében 55 milliárd forintból 45 kastély és 34 vár megújításának előkészítése után 2018-ban olyan kiemelt építkezések és felújítások indulhatnak, mint a szabadkígyósi Wenckheim, a tatai Eszterházy, a nádasdladányi Nádasdy, a füzérradványi Károlyi és a dégi Festetics kastély, valamint a majki kamalduli remeteség vagy a sümegi püspöki palota, váraink közül a hollókői, füzéri és diósgyőri vár turisztikai célú fejlesztése.

A Széchenyi 2020 keretében a Világörökségi helyszínek fejlesztése program 2016 és 2018 között összesen 11,5 milliárd forintos keretösszegből biztosít forrást a világörökségi és világörökségi várományosi helyszínek turisztikai fejlesztésére. Folytatható a programok sora a Modern Városok Programmal, amelyben a műemlékvédelmi tevékenység egy összefüggő városfejlesztési stratégia részeként jelenik meg. Eger ennek kiváló példája, ahol a vár és környezetének fejlesztése mellett a Minorita templom, az érseki palota-együttes újabb épületrészei, legújabb programelemként pedig a székesegyház liturgikus terének megújulása válhat a városfejlesztés elemévé.

A politikus hangsúlyozta, hogy az épített környezet fenntartható fejlesztése, ezen belül is a műemlékek helyreállításának célja használható, funkciót ellátni képes épületek létrehozása. Felismerve az utóbbi években világszerte felerősödő igényt a múlt hagyományainak újraértékelésére az állam irányítóinak felelőssége az integrált műemlékvédelem érdekében az ehhez szükséges források megtalálása, és legjobb hasznosítása. Az épített örökség gondos megőrzése és fenntartható fejlesztése kitüntetett stratégiai téma, hiszen megőrzött műemlékeink a nemzeti önazonosság hordozói.

(Miniszterelnökség)