A magyar állam a világörökség megóvásával összefüggő egyezményes kötelezettségeire tekintettel megalkotta a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvényt, amelynek 7. § (1) bekezdése szerint a világörökségi területek kezelése – a kiemelkedő egyetemes érték, és az azt hordozó valamennyi anyagi és nem anyagi tényező megőrzése érdekében – kiterjed a világörökségi területek használatának, fejlesztésének, bemutatásának, illetve szükség szerinti helyreállításának biztosítására, továbbá a világörökségi területek megőrzésével és fenntartható mértékű használatával kapcsolatos tevékenységek összehangolására, amelynek eszköze a kezelési terv.

Hat világörökségi helyszín esetében megtörtént a világörökségi kezelési terv elkészítése. A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi kezelési terve kormányrendeletként 2016. december 28-án, a Hollókő ófalu és környezete világörökségi kezelési terve kormányrendeletként 2017. április 28-án,  Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete 2018. február 12-én, Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője 2018. február 14-én került kihirdetésre.

A világörökségi kezelési tervek a világörökségi helyszínek által hordozott kiemelkedő egyetemes érték megőrzése, és a fennmaradását biztosító hasznosíthatósága végett az alábbi linkeken elérhetőek.

Tokaj-Hegyalja Történelmi Borvidék

Hollókő ófalu és környezete

Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete

Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője