A rekonstrukció azért vált szükségessé, mert 2016 októberében kiégett az épület.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az ünnepségen azt mondta: ma zsidó kulturális reneszánszról beszélhetünk Magyarországon.

Kép letöltéseFotó: Miniszterelnökség

Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben a zsidó vallásgyakorlás három bevett egyháza összesen csaknem 26 milliárd forint állami támogatásban részesült - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt célja a Kárpát-medencei magyar zsidó kulturális örökség megőrzése és gyarapítása. Ennek alapján újult meg a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, több vidéki imaház, illetve a többi között a magyar szecesszió stílusában épült szabadkai zsinagóga - ismertette az államtitkár.

Orbán Balázs azt mondta: a zsidó identitás védelmét történelmi felelősségének tartja a magyar kormány. Mégpedig azért, hogy soha ne ismétlődhessen meg, hogy a magyar állam még egyszer saját állampolgárai ellen fordul.

Ennek a felelőségnek a tudatában tart elfogadhatatlannak a kormány bármilyen vallási alapú agressziót bárhol a világon - fűzte hozzá.

Ugyanakkor aggodalommal tekintenek azokra a nyugat-európai törekvésekre, amelyek a vallás és a közélet mesterséges szétválasztását sürgetik, mert ezek - mint mondta - Európa civilizációs alapját kezdik ki.

A Thököly úti villaépületet 1930-ban vásárolta meg és alakította zsinagógává a zsidó imaegylet. Az épületet 2016-os kiégéséig egy körülbelül kétszáz tagú neológ közösség használta.

Az elektromos hiba miatt keletkezett tűzben megsérült az épület szerkezete és elpusztultak a tóratekercsek is.

A felújítás során visszaállították a villa eredeti, 1890-es állapotát, illetve a tetőterében közösségi teret alakítottak ki.A mintegy 300 millió forintos költséghez 142 millió forinttal járult hozzá a magyar állam. A fennmaradó összeg a Budapesti Zsidó Hitközség, illetve szervezetek és magánszemélyek adományából származik.

(MTI)