“Megkezdődött a debreceni Csokonai Színház teljes rekonstrukciója, a beruházást a kormány a Modern városok program keretében 6,3 milliárd forinttal, a Debrecen 2030 fejlesztési projekt keretében további 2,5 milliárd forinttal támogatja - hangzott el a felújítás megkezdése alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány és a megyei jogú városok megállapodásai alapján a Modern városok program keretében összesen több mint 4000 milliárd forint fejlesztési forrást biztosítanak a 23 nagyváros fejlesztésére. Ebből mintegy 2500 milliárd forintot közút- és vasútfejlesztésre költenek, a többit helyi projektek megvalósítására fordítják. A 2015-ben indított program keretében eddig 1900 milliárd forint hazai és európai uniós forrást fizettek ki - jelezte az államtitkár.

Fotó: Miskolczi János

Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy a magyar kormány "a klebelsbergi kultúrpolitika alapvetését vallja magáénak", miszerint "a magyar hazát nem elsősorban a kard, hanem a kultúra mentheti meg és teheti ismét naggyá".

“Olyan kultúrpolitikára van szükségünk, amely nemzeti elkötelezettségű, nemzetközi színvonalú és nemzetközi beágyazottsággal rendelkezik, és ez a kettő képes biztosítani a kultúrfölényt, amelyet Klebelsberg Kunó is kulcsfontosságúnak tartott" - hangoztatta az államtitkár.

Fotó: Miskolczi János

Orbán Balázs megemlítette, hogy az Európai Unióban Magyarország költ a legtöbbet a kultúra finanszírozására, az intézmények működtetése mellett jelentős infrastrukturális beruházásokra, amilyen a Csokonai Színház felújítása is.”

(MTI)