Latorcai Csaba nyitotta meg azt a kiállítást Gyulán, amely az Almásy család kastélyába visszakerült hét festményből és három grafikából álló gyűjteményt tartalmazza.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára méltatta azt az összefogást a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a gyulai városi önkormányzat, a Miniszterelnökség és az örökösök között, amelynek eredményeképpen a nagyközönség számára is láthatóak a kiállított műkincsek.

Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy még máig is nagyszámban találhatók olyan műtárgyak közgyűjteményekben, amelyek a kommunista rendszerben a „szocialista törvényesség” jegyében meghozott törvények alapján az állam vagy önkormányzat birtokában vannak, mégis a leszármazók, hosszú évek, évtizedek óta küzdenek azért, hogy az egykori családi kincseiket visszakapják. Ezen sérelmek orvoslására született meg a közgyűjteményekben őrzött vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásának rendjéről szóló kormányrendelet, amely biztosítja annak lehetőségét, hogy a tulajdonosok egy egyszerű és gyors eljárás keretében visszaigényelhessék műtárgyaikat.

Az eddig a Miniszterelnökségre érkezett restitúciós ügyekben, mintegy 9500 vagyontárgyra volt igénylés a korábbi tulajdonosok részéről. Ebből megközelítőleg 7500 vagyontárgy esetében került megállapításra az, hogy nincsenek az állam tulajdonában.

A zsadányi és törökszentmiklósi nemes és gróf Almásy család a XVII. századból eredő, magyar nemesi család, amely család táblabírót, politikust, Ázsia-kutatót, jászkun kapitányokat, fiumei kormányzót, politikusokat, sőt még festőművészt is adott az országnak.  A család tagja volt az az Almásy László is, aki pedig Afrika-kutató, felfedező és utazóként vált híressé. A róla készült film, az Angol beteg is neki állít emléket.

(Miniszterelnökség)