Átadták a Dunántúl legnagyobb kormányablakát szerdán Székesfehérváron: a Koch László utcai integrált ügyfélszolgálatot európai uniós, állami és önkormányzati forrásból 232 millió forintból valósítottak meg.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy az emberek erős és határozott államot szeretnének, amely megvédi őket, mint legutóbb a migrációs válság közepette tette. Ugyanakkor elvárás még az állammal szemben, hogy ne látszódjon.

Kép letöltéseAz emberek erős és határozott államot szeretnének Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Mindez akkor valósul meg, ha a kórházban keveset kell várni, vagy a hivatalban nem kell hosszú ideig sorban állni, vagyis amikor nem látszik az állam, akkor jól végzi a dolgát - fogalmazott. Hozzátette: ennek jegyében születtek meg a kormányablakok, amelyek ezeket a célokat képesek megvalósítani.

L. Simon László emlékeztetett arra, hogy a 2010-es kormányváltás után elindított, Magyary Zoltán nevét viselő közigazgatási reformprogram nagy célokat tűzött ki a lehető leggyorsabb megvalósítással. Szerinte minderre azért volt szükség, mert 20 évvel a rendszerváltozás után a stabil alkotmányos rend ellenére a közigazgatási és önkormányzati rendszer megújításra szorult.

Kép letöltéseAz államot közelebb kellett vinni az emberek mindennapjaihoz Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Az államtitkár hangsúlyozta: az államot közelebb kellett vinni az emberek mindennapjaihoz, ami a megyei kormányhivatalokkal, és az 1983-ben felszámolt járási rendszer visszaállításával sikerült.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szimbolikusnak nevezte a kormányablak létrejöttét, mert megmutatta, mekkora erő van abban, amikor a nagyváros és az állam, az önkormányzat és az állami hivatal összefog.

Kép letöltéseA megyében még három helyen terveznek kormányablakot nyitni Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára szerint önmagában az új létesítmény nem sokat ér, akkor lesz hasznos a polgárok számára, ha a dolgozók megtöltik élettel és lelkiismeretesen igyekeznek megoldani a különböző problémákat.

Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője kiemelte, hogy 2011 óta több mint 283 ezer ügyfél 355 ezer ügyben fordult a kormányablakokhoz Fejérben.

Megjegyezte, hogy a székesfehérvári a tizedik kormányablak a megyében, egyben a legnagyobb a Dunántúlon 25 ügyfélszolgálati állomással, 3 fotófülkével és 43 kormánytisztviselővel.

Kép letöltéseA megújult székesfehérvári vasútállomáson is kialakítanak egy kisebb kormányablakot Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Jelezte, a megyében még három helyen terveznek kormányablakot nyitni. Novemberben adják át a gárdonyi kormányablakot, míg Bicskén 2017-ig új járási hivatali épület épül, amiben szintén lesz integrált ügyfélszolgálat, továbbá a megújuló székesfehérvári vasútállomáson is kialakítanak egy kisebb kormányablakot.

(MTI)