A helyi múlt szempontjából értékes a Bonyhádon, október elején feltárt gótikus templomrom, de nem képvisel akkora értéket, hogy a helyszínen érdemes legyen bemutatni - mondta L. Simon László.

"Országosan sok száz hasonló értékű, jelentőségű romot, alapot ismerünk, ezeknek a 99 százaléka nem látható, nem látogatható" - jegyezte meg Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Tolna Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi hatósága által tartott helyszíni bejárást követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: miután a templom apszisának maradványai a 6-os út alatt vannak, a rom turisztikai hasznosítása nem lehetséges. "Egy 90 négyzetméteres alapterületű, valóságos látványt nem nyújtó rom semmilyen idegenforgalmi értékkel nem bír" - fogalmazott L. Simon László.

A völgységi város középkori plébániatemplomát a település belvárosát elkerülő, a 6-os főúttal összekötő út építése közben tárták fel. A szekszárdi örökségvédelmi hatóság október 9-i határozatban arról döntött, hogy a régészeti emléket a helyszínen kell megőrizni, és megfelelő műszaki megoldással el kell fedni.

Kép letöltéseA várost elkerülő út építése közben feltárt, a XIV. században épült gótikus plébániatemplom maradványai Bonyhádon Fotó: Sóki Tamás/MTI

Az államtitkár utalt a Komárom melletti Brigetio feltárására, amelynek során a limesnek olyan része került elő, amelyért megváltoztatták az épülő gát nyomvonalát. Bonyhádon viszont nem érdemes ezt megtenni, és nem lehet jól megoldani a templomrom bemutatását, a 6-os út áthelyezése pedig jelentős költséggel járna - fűzte hozzá.

L. Simon László leszögezte: a kérdés csak az, hogy mikor lesz elfedve a bonyhádi régészeti emlék. Rámutatott arra is, hogy az elfedésnek szigorú szabályai vannak. A szintén kedden tartott szakértői egyeztetésen arról volt szó, "hogyan lehet elfedni a romot úgy, hogy akár 100-200 év múlva is elérhető legyen". Mint mondta, ha a tél beállta előtt nem fedik el az egykori templom területét, nem lesz mit konzerválni, az időjárás gyorsan a földdel teszi egyenlővé a romot.

Kitért arra is, hogy a kormány a hatósági eljárás folyamatába azért nem tudott beavatkozni, mert a feltárást végző Wosinsky Mór Megyei Múzeum nem fellebbezett az elfedést előíró kormányhivatali határozat ellen.

Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója elmondta: az intézmény azért nem fellebbezett a határozat ellen, mert bizonyítania kellett volna, hogy a templomrom veszélyben van, vagy pusztulásra ítéltetett. Ismertetése szerint a templom maradványainak 10-15 százaléka a jelenlegi 6-os út alatt van, és további 10-15 százaléka kerül majd az épülő út alá.

Filóné Ferencz Ibolya (Fidesz-KDNP), Bonyhád polgármestere közölte: egyelőre nem tudják, hogy mikor készül el az út az eredeti, október 30-i határidő helyett. A XV. századi templomrom régészeti dokumentációját egy februárban, ezer példányban megjelenő kiadványban tárják a közönség elé - tette hozzá.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)