Hasonlóan 1956-hoz, Magyarország határai mellett ma is Európát és annak kultúráját védelmezzük - mondta el L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a Magyar Írószövetségben, ahol koszorúzással és díjátadóval ünnepelték az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját.

"Ismét fel kell vállalnunk őseink szerepét, mert ha nem tesszük, eláruljuk őket, utódaink szemében pedig gyávák leszünk" - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: az 56-os magyar emigránsok nem moshatóak össze a jobb élet reményében ma Európa felé menetelő, integrálódni nem kívánó milliókkal.

Kép letöltéseL. Simon László az Irószövetségnél koszorút helyez el Fotó: Mohai Balázs/MTI

L. Simon László kiemelte azt is: a művészet és az irodalom feladata, hogy ne engedje a feledés homályába merülni a rettegés, a terror és a megfélemlítés éveit.

"Nem csak az ismert és névtelen hősöknek tartozunk annak a kornak a megörökítésével, de magunknak és a jövő nemzedékének is" - fűzte hozzá az államtitkár, megjegyezve, hogy az 1956-os forradalom hősei nem mondtak le "a szabadságról, a kultúránkról, keresztény hitünkről".

A megemlékezésen a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházának falán lévő 1956-os és Gérecz Attila-emléktáblánál koszorút helyezett el L. Simon László és az írószövetség elnöke, Szentmártoni János. Koszorúztak a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ), a József Attila Kör (JAK), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., az Írók Szakszervezete, a Magyar Írók Egyesülete és a Magyar PEN Klub képviselői is.

Kép letöltése1956-hoz hasonlóan, Magyarország határai mellett ma is Európát védelmezzük Fotó: Mohai Balázs/MTI

A koszorúzást követően a székház dísztermében vehette át az idei Arany János-díjat Ferdinandy György író, akit laudációjában Szentmártoni János a kispróza mesterének és a kortárs magyar irodalom egyik legaktívabb alkotójának nevezett. Szivacsként szívja magába a világot, még ha ez sokszor fájdalmas is, hősei pedig az elesettek, az útpadkára szorítottak, a mindenhonnan elüldözöttek - méltatta a József Attila-díjas írót Szentmártoni János, hozzáfűzve, hogy Ferdinandy György mindenhol magyar maradt az 56-os forradalmat követő emigráció hosszú évtizedei alatt.

Szintén a rendezvény keretében részesült a Magyar Írószövetség januárban odaítélt örökös tagsági címében Csukás István író, költő, akinek Csender Levente által írt méltatását Szentmártoni János olvasta fel.

(MTI)