Hatmillió forint értékű, 1660-as évekbeli éremleletre bukkantak Porcsalmán a nyáron. A éremkincset megtaláló és azt bejelentő közmunkások a Miniszterelnökség elismerő oklevelét és pénzjutalmát vehették át Nyíregyházán pénteken.

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára az elismerések átadásán hangsúlyozta, hogy a tizenegy porcsalmai lakos mindegyike törvénytisztelő állampolgárként járt el a lelet megtalálásakor, azonnal értesítették a helyi polgármesteri hivatalt, s biztosították a helyszínt a régészek megérkezéséig.

Hozzátette: nem mindenki így jár el hasonló esetben, sőt akadnak olyanok is, akik illegálisan keresik a földben lévő a kincseket, megakadályozva azt, hogy a leletek alapján a szakemberek hitelt érdemlően feltárhassák múltunk történelmét.

A porcsalmai megtalálók, Balázs Lajos, Farkas Sándor, Horváth László, Horváth Rudolf, Horváth Tibor, Jónás Richárd, Milák Ignác, Nagy Sándor, Tóth Miklós, Tóth Zoltán és Varga Róbert példamutató magatartásukért kapták az elismerést és a pénzjutalmat a Miniszterelnökségtől - emelte ki az államtitkár-helyettes.

Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármesteri hivatalában tartott elismerésátadáson emlékeztetett arra, hogy a porcsalmai éremleletet július második felében találták meg egy törött agyagedényben, amely 1111 darab, főleg lengyel 6 és 18 garasokból, valamint osztrák-magyar krajcárosokból állt. A régészek szerint az 1660-ban indult, Szejdi-dúlás néven ismertté vált török pusztítás idején áshatta el egy kereskedő, aki abban az időben aktív részvevője lehetett a lengyel királyság és az erdélyi fejedelemség közötti kereskedésnek.

A török szultán 1660 tavaszán Szejdi Ahmed budai pasát - innen a Szejdi-dúlás elnevezés - bízta meg azzal, hogy török-tatár harcosokból álló 70 ezres seregével távolítsa el a trónról Rákóczi György erdélyi fejedelmet, aki akkoriban önállósodásával sok bosszúságot okozott a török udvarnak.

Szejdi katonái előbb Hajdúszoboszlót foglalták el, majd Debrecen vezetőit kegyetlenül megkínozva, 100 ezer talléros sarcot csikartak ki a településtől. Rákóczi György csapataival az erdélyi Szászfenesen ütközött meg a török sereg, s győzte le, megsebesült a fejedelem is, aki sérüléseibe később, 1660. június 7-én belehalt. Aztán Nagyvárad is elesett, amelyet 130 évig nem tudott elfoglalni a török. A környéket Szejdi serege feldúlta, felégette, a férfiakat zömmel lefejezték, a nőket és gyermekeket pedig rabláncon elhurcolták.

Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a hatmillió forint értékű, közel 2,6 kilogramm súlyú, a restaurátorok által már megtisztított porcsalmai éremlelet az intézmény éremtárába kerül. Ott már 43 ezer darab régi pénzérme látható, amelyek értéke felbecsülhetetlen - hangsúlyozta. Valamennyi a térségben került elő ásatások során, vagy különböző földmunkálat végzése közben civilek bukkantak rá és szolgáltatták be.

(MTI)