A legnagyobb adócsökkentő cím után szeretnénk elérni azt, hogy a magyar adószabályok legyenek a legversenyképesebbek az Európai Unióban. A Pénzügyminisztérium ma az adószakmával közösen azon dolgozott, hogy a kötelezően bevezetendő nemzetközi szabályokat úgy alkalmazza hazánk, hogy az a lehető legkedvezőbb adózási környezetet biztosítsa a vállalkozásoknak - mondta Izer Norbert az Adó-Tanácskozást követően, Budapesten.

A mai Adó-Tanácskozás, amelyen a legnagyobb ügyfélkörrel és nemzetközi tapasztalattal bíró adótanácsadó cégek és szervezetek képviselői vettek részt, segíthet abban, hogy a piaci igényeknek megfelelő szabályok szülessenek. A tanácsadók szerint a külföldi befektetők érdeklődését hazánk iránt az alacsony adóterhek, különösképpen az EU legalacsonyabb társasági adója keltette fel. Álláspontjuk szerint a nemzetközi adózás területén egyre élesebb a verseny. Most időszerű beavatkozni – ismertette a tárca terveit az adóügyekért felelős államtitkár. A legtöbb, jellemzően adóelkerülést megelőző nemzetközi szabály ugyanis minden tagállamban 2020. január 1-én hatályba kell, hogy lépjen – magyarázta.

Kép letöltéseFotó: PM

Az adóelkerülési irányelvek „megdolgoztatják” a nagyobb cégeket, számos adatot kell közölniük. A különféle jelentésekre, információkra azért van szükség, mert a határon átnyúló adóelkerüléssel, adócsalással szemben csak a nemzetközi szintű összefogás lehet eredményes – emelte ki Izer Norbert.

Kép letöltéseFotó: PM

A beérkező adatokat az adóhatóságok ellenőrzési szakterületei osztják meg egymással. Már most is érkeznek információk a társhatóságoktól, így például 2018-ban 34 ország küldött adatot a magyar adóhivatalnak a 750 millió eurót elérő bevételű multinacionális vállalatok országonkénti jelentéseiről. A pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk is rendelkezésre állnak már. Tavaly szeptember 30-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is elküldte azt az érintett államok adóhatóságainak, a NAV kockázatelemzői pedig fogadták a majd 60 országból érkezett számlaadatokat.

Kép letöltéseFotó: PM

Az adóelkerülés elleni küzdelemben partner Magyarország, de mindezek mellett elkötelezett az adó-adminisztráció drasztikus csökkentése mellett – hangsúlyozta az államtitkár. Az adóelkerüléshez szükséges adatközlések semmiképp nem növelhetik túlságosan a bürokratikus terheket – szögezte le. Az adószakma segítségével pontosan meg lehet határozni a beavatkozás szükséges és arányos mértékét. Az adótanácsadók szerint érdemes az uniós előírások minden lehetőségként felkínált kedvezményét kihasználni.

(Pénzügyminisztérium)