A József nádor téri minisztériumi épület építészetileg különleges értéket képvisel, a hétköznapokon a nagyközönség számára nem látogatható, ezért minden olyan feltételnek megfelel, ami miatt érdekes színfoltként gazdagíthatja a rendezvénysorozat alatt látogatható középületek listáját – hangsúlyozta Gondos Judit az „Ezerarcú műemlék” címmel elindított, a 2016. évi Kulturális Örökség Napjai (KÖN) programsorozat mai sajtótájékoztatóján. A Nemzetgazdasági Minisztérium csatlakozik az idei évi Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz.

A gazdasági tárca közigazgatási államtitkára elmondta: szeptember harmadik hétvégéjén mindkét napon szakavatott minisztériumi dolgozók mutatják be az érdeklődőknek a híres banképítész, Alpár Ignác kiemelkedő munkáját, a Magyar Általános Hitelbank hajdani székházát. 1913 őszére készült el a pénzpalota, amely egy bank funkciójának tökéletesen megfelelő, korszerű épület volt, világszínvonalú trezorokkal, padlófűtéssel, az egész házat behálózó szellőztető berendezéssel, csőpostával épült meg. A volt székházat 1988-ban nyilvánították műemlékké és kezdték el a helyreállítását. – tájékoztatott Gondos Judit, felhívva a figyelmet, hogy a látogatáshoz előzetes regisztráció szükséges, a körséta kb. 1 órát vesz igénybe.

Fotó: NGM

A Kulturális Örökség Napjai eseménysorozat egy Franciaországból induló kezdeményezés, amelyet 1991 óta „European Heritage Days” néven az Európai Unió saját rendezvényeként tartják számon. Az eseményt, amely a közösség határain kívül is egyre népszerűbb, immár 50 európai ország részvételével rendezik meg. Hazánk a 90-es évek eleje óta vesz részt az 1998 óta országos méretű kezdeményezésben.

Fotó: NGM

További információ:

http://oroksegnapokngm.kormany.hu

www.oroksegnapok.hu

(Nemzetgazdasági Minisztérium)