A kormány - a turizmus gazdaságélénkesítésben játszott kiemelt szerepe mellett - azért döntött az éttermi áfa mérséklése mellett, hogy olyan vállalkozásokat segítsen, ahol magas a foglalkoztatási, illetve beruházási igény. Ezek azok az éttermek, ahol helyben készítés-fogyasztás van. Az áfa csökkentés alapját az erősödő magyar gazdaság teremtette meg.

Az újévtől 18 százalékos forgalmi adóval adózik az éttermi étel és a helyben készített ital fogyasztása. Az étkezőhelyeknek 18%-os áfát kell ütni a pénztárgépbe, ha a vendég helyben fogyasztást választ. Amennyiben később meggondolja magát, és elcsomagoltatja az ételt, akkor – mivel az eredeti szándék az irányadó, az pedig a „teljes éttermi szolgáltatás igénybevételére” irányult – az utólagos elcsomagoltatás nem minősíti át az ügyletet, vagyis az marad éttermi szolgáltatás, amelyre a megfelelő feltételek mellett a kedvezményes, 18%-os kulcs alkalmazandó.

Viszont abban az esetben, ha a vendég az étteremben elvitelre kéri az ételt, vagy házhoz szállíttatja, akkor magára az ételre, mint termékre vonatkozó, jellemzően 27%-os áfát kell felszámítani. Amikor a helyben fogyasztás nem biztosított, vagy azt legfeljebb egy pult vagy egy „körbefutó deszka” teszi lehetővé, (mint pl. a legtöbb lángossütőnél, pecsenyesütőnél vagy a piaci, illetve büfé kocsiból történő vásárlásnál) akkor az általános, 27%-os kulcs kell, szerepeljen a nyugtán.

A kedvezményes kulcs alkalmazásának nem kizárólagos feltétele a felszolgálás, ezért az önkiszolgáló étkezőhelyek is alkalmazhatják azt. Itt az vizsgálandó, hogy a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet, eszközök (pl. asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, stb.), illetve a fogyasztáshoz szükséges szolgáltatások (így pl. szemetes, takarítás, leszedés) biztosítottak-e.

Az éttermi áfa mértékének eldöntésekor meghatározó szempont az, hogy a vállalkozás, milyen tevékenységet végez, hiszen a törvény pontosan meghatározza, hogy milyen ún. SZJ szám esetén alkalmazható a kedvezményes kulcs. Ha esetleg egy vállalkozás bizonytalan a saját tevékenységének jellegét illetően, akkor mielőbb kérjen segítséget a pontos besorolás meghatározásában a  Központi Statisztikai Hivataltól.

A kedvezmény az áfában  az italok közül csak a helyben készített, nem alkoholtartalmú italokra vonatkozik, így például a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, illetve a helyben készített alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé. A palackos üdítő nem válik helyben készített itallá pusztán azáltal, hogy a felszolgáló azt kitölti, és a kitöltött üdítőt pl. citromkarikával ízesíti, díszíti.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is segít abban, hogy az étkezőhelyek helyes áfatartalmat üssenek a pénztárgépbe az egyes tételekhez. Az adóhivatal összeállított egy részletes tájékoztatót a témában, illetve a honlapján közzétette a leggyakrabban feltett kérdésekre a választ, amelyek az alábbi linken elérhetőek. Mindezek mellett a NAV szakemberei lehető legrövidebb időn belül választ adnak a vendéglátósok kérdéseire.

Gyakran ismételt kérdések az étkeztetési szolgáltatásokra alkalmazható kedvezményes adómértékkel összefüggésben.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)