Egyre több magyar vállalkozás juthat lehetőséghez Kazahsztánban - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken a Facebookra feltöltött videóban a magyar-kazah stratégiai tanács ülését követően.

Beszámolt arról, hogy a magyar-kazah stratégiai tanács ülésén - amelyen részt vett Mukhtar Tileuberdi, Kazahsztán külügyminisztere is - a legfontosabb kérdés a gazdasági kapcsolatok erősítése volt.

Kép letöltéseFotó:PM

Kiemelte, a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke a világválság hatására mérséklődött, de Magyarország a járványhelyzet ellenére is tudta emelni exportját.

Kép letöltéseFotó:PM

Varga Mihály elmondta, hogy Kazahsztánban félszáz magyar vállalkozás működik, leginkább az energetika, az építészet és a mezőgazdaság területén. A cél, hogy minél több magyar vállalkozás előtt nyissák meg a külpiacra lépés lehetőségét, ezért a tárgyaláson számos konkrétumról is szó esett - tette hozzá.

Többek között egyeztettek a magyar-kazah megállapodásról az agrárexport emelése érdekében, tárgyaltak arról a projektről, amelynek keretében kazahsztáni kórházakat szerelnének fel magyarországi egészségipari eszközökkel. Megemlítette, hogy egy kazahsztáni foszfátüzem erőművének hűtőberendezését is magyar cég fogja gyártani. Emellett tudományos megállapodások is létrejönnek a Semmelweis Egyetem, a Corvinus Egyetem és a kazah intézmények között.

A tárgyalások folytatódnak, azon dolgoznak, hogy egyre több magyar vállalkozás tudjon a közép-ázsiai piacokra belépni - mondta Varga Mihály.

(MTI)