Válsághelyzetben is jól működő magyar egészségiparra van szükség, amellyel Magyarország képes lehet az önellátásra a kritikus, egészségügyi termékek terén is – jelentette ki Varga Mihály az Egészségipari Támogatási Program első három szerződésének aláírási ünnepségén.

A pénzügyminiszter kiemelte: a vállalkozások összesen 2,7 milliárd forint támogatást nyertek el, amelyekkel 4,2 milliárd forintnyi beruházást tudnak megvalósítani.

Magyarországnak az az érdeke, hogy az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra, ennek hiányában kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az ország, ha a globális ellátási láncok megszakadnak, lelassulnak – emelte ki Varga Mihály. Emlékeztetett: a kormány júliusban döntött úgy, hogy ötvenmilliárd forintos kerettel támogatási programot indít a hazai egészségipar megerősítésére, az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére. A pályázatot augusztusban írta ki a Pénzügyminisztérium, a támogatási szerződések aláírására először került sor.

A hazánkban forgalmazott egészségügyi termékeknek jelenleg a 18 százalékát gyártják itthon, míg egyes nyugat-európai országokban ez az arány eléri a 70-80 százalékot – részletezte Varga Mihály. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján meghatároztuk az egészségügyben használt kritikus termékköröket, amelyekre természeti, ipari vagy biológiai katasztrófa, veszélyhelyzet esetén egy országnak szüksége lehet – fejtette ki a miniszter hozzátéve, hogy a programnak köszönhetően ezekből önellátó lesz Magyarország. A tárcavezető hangsúlyozta: többről van szó, mint eredményesen működő hazai vállalkozások fejlesztéseinek támogatásáról, ezzel hozzájárulunk a gazdaság újraindulásához is.

A különböző orvosi eszközöket gyártó Sanatmetal Kft. 1,47 milliárd forint összértékű projektjének megvalósításához több mint 720 millió forint támogatást nyert el. Az EU-FIRE Kft., amely az egészségiparban is használt high-tech fém- és műanyageszközök megmunkálásával foglalkozik, 1,88 milliárd forint összértékű beruházásának megvalósításához 1,5 milliárd forinttal járul hozzá a program. Az ExtractumPharma Zrt. 866 millió forint összértékű fejlesztésének megvalósításához több mint 510 millió forintot nyert el.

(Pénzügyminisztérium)