Az Európai Unió tagállamai közül a július havi adatok szerint az elmúlt egy évben Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség. Idén az elmúlt 7 hónapból már öt esetben voltunk elsők a tagállamok sorrendjében, illetve a női mutatónk külön is a leggyorsabban javul - tájékoztatott szombaton Szalai Piroska.

Az unió statisztikai hivatalának pénteken megjelent adatai szerint az elmúlt 12 hónapban már 22 országban csökkent a munkanélküliség, háromban stagnált, és 3 tagállamban – Finnországban, Olaszországban és Luxemburgban – még mindig növekedett az állástalanok száma – közölte a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos.

Mint elmondta: az Eurostat által kiadott adatok szerint Magyarország teljes szezonálisan kiigazított munkanélküliségi rátája júliusban 8,1 százalékos volt, ami 2,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ez azt jelenti, hogy csupán 11 országban alacsonyabb a munkanélküliség mértéke, mint hazánkban. Különösen kedvező, hogy valamennyi tagállam közül Magyarországon csökkent a leginkább a női munkanélküliség is. Esetükben 8,2 százalékra mérséklődött az állásnélküliek aránya. Mindkét esetben a magyar adat lényegesen, nőknél 2%-kal, a teljes mutatónál pedig 2,2,%-kal kedvezőbb az uniós átlagnál – sorolta a volt miniszteri biztos.

Szalai Piroska úgy vélekedett, hogy a munkanélküliség 2013-2014-es mérséklődésében jelentős szerepet játszottak azok a járulékkedvezmények, amelyek bevezetését a Munkahelyvédelmi Akcióterv tette lehetővé.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)