A családvédelmi és a gazdaságvédelmi akcióval összhangban jövőre is folytatódik az adó- és adminisztráció csökkentés – ezt tartalmazza a ma Országgyűlés elé kerülő jövő évi adótörvényről szóló javaslat.

Az adórendszer alapjai változatlanok, a családi adórendszer megtartása, a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentességének bevezetése mellett a gazdaság minden szereplőjének könnyebb lesz 2020-ban. Csökken a kisvállalati adó, a szálláshely áfája, nem kell reklámadót fizetni, és a feltöltési kötelezettséggel együtt az egyszerűsített vállalkozási adó is megszűnik.

A javaslat tartalmazza többek között a családvédelmi akcióterv egyik legnagyobb vívmányának, a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentességének a részletszabályait is. E szerint 2020. január 1-től azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és azokat saját háztartásukban nevelték a fizetésükből 15 százalékkal többet vihetnek haza, amely összességében 22 milliárd forintot hagy a nagycsaládosoknál. Az adórendszer alapja továbbra is Európa egyik legalacsonyabb (15%) személyi jövedelemadó kulcsán és a családi adókedvezményen alapul, ez utóbbi 380 milliárd forintot hagy jövőre a gyermekes családoknál.

A magyar vállalkozások továbbra is Európa legalacsonyabb társasági adóját (9%) fizetik és a gazdaságvédelmi akcióterv számos pontja szintén szerepel a jogszabály-tervezetben: Jövőre 13-ról 12 százalékra mérséklődik a kisvállalati adó mértéke. Megszűnik az adófeltöltés társasági adóban, innovációs járulékban és energiaellátók jövedelemadójában, átmenetileg nulla százalékra csökken a reklámadó kulcsa, miközben a szálláshely-szolgáltatások áfája - a 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulás bevezetése mellett - 18 százalékról 5 százalékra változik. Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, és a jövőre nézve kedvezőbbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai. Csak ezek az intézkedések összességében 50 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál.

De olcsóbb lehet a csekkbefizetés is. A csekkes átutalások ugyanis 20 ezer forintig illetékmentesek lesznek, továbbá itt is érvényes lesz a 6.000 forintos illetékmaximum. Az alacsony adók Magyarországra vonzhatnak számos nemzetközi sportszervezetet is. A magyarországi székhelyet választó nemzetközi sportszervezeteknek a munkavállalóik után mindössze 15% adót (ekhot) kell fizetniük, illetve a sportdiplomácia körébe sorolható juttatásaik adómentesek lesznek. Az ide költöző szövetségek számos konferenciát, sportrendezvényt hozhatnak még hazánkba, amely nemcsak a hazai gdp-t és turizmust növelik, hanem egyre több embert inspirálhatnak a sportolásra és az egészséges életmódra.

A gazdaságvédelmi akcióterv egyszerűsítésre vonatkozó két pontjának a részletszabályai is szerepelnek a törvényjavaslatban. A feltöltési kötelezettség megszűntetése - az adminisztrációs terhek csökkentése mellett – 150-170 milliárd forintot hagyhat minden évben öt hónappal tovább a gazdaság szereplőinél. Nagy könnyebbséget hoz, hogy a feltöltési kötelezettséggel együtt az egyre csökkenő taglétszámú egyszerűsített vállalkozói adó (eva) is megszűnik.

Az egyszerűsítések a mezőgazdasági őstermelőket is érintik, többségük mentesül a szociális hozzájárulási adó negyedévenkénti bevallási és adóelőleg-fizetési kötelezettsége alól. Még több külföldi befektető-csoportot vonzhatnak hazánkba az egyszerűsítések a csoportos társasági alanyiság szabályozásban.  A könnyítések szerint pl. a csoporttagoknak nem kell azonos pénznemben vezetni a könyveiket, és jelentősen csökken a nyilatkozatok száma is. Emellett egyszerűsödnek a kamatlevonásra, az adókedvezményekre és az adófelajánlásra vonatkozó szabályok.

A ma benyújtott, hosszabb törvényjavaslatban az uniós irányelvek, szabályok átültetése szerepel. Az irányelveknek való megfelelés mellett a fő cél az volt, hogy az átültetés lehetőség szerint javítsa a magyar vállalkozások versenyképességét. A piaci igényeknek is megfelelő szabályozás kialakításában az Adó-Tanácskozáson résztvevő legnagyobb szakértelemmel és ügyfélkörrel rendelkező adózási szakemberek is részt vettek.

Kedvező változás az, hogy a behajthatatlan vevőkövetelésekre jutó áfa szigorú keretek között visszaigényelhetővé válik. Vagyis meghatározott feltételek fennállása esetén azt az áfát lehet visszakérni, amelyet a vállalkozó úgy fizetett meg az adóhivatalnak, hogy azt a vevő neki nem fizette meg.

Uniós kötelezettség miatt került be a törvényjavaslatba a cigaretta jövedéki adómértékét meghatározó utolsó három lépés, amellyel a tervek szerint 2021-re elérjük az előírt uniós minimum adó szintjét.

A törvényjavaslatok az alábbi linken érhetőek el:

https://www.parlament.hu/irom41/06349/06349.pdf

https://www.parlament.hu/irom41/06351/06351.pdf

(Pénzügyminisztérium)