A készpénzkímélő fizetés csökkenti a pénzforgalom költségét, hozzájárul a feketegazdaság visszaszorításához, és segít a pénzügyi tudatosság növelésében – jelentette ki Varga Mihály a Készpénzkímélő iskolák programot bemutató sajtótájékoztatón az Óbudai Árpád Gimnáziumban.

A pénzügyminiszter elmondta: a szeptemberben elindított mintaprojekthez eddig 15 iskola csatlakozott, az első hetek eredményei bíztatóak, így várhatóan hamarosan újabb intézményekben lesz lehetősége a szülőknek és a diákoknak a pénzügyeket és vásárlásokat elektronikusan intézni.

Kép letöltéseFotó: PM

A Készpénzkímélő iskolák program keretében kártyaolvasó-terminálok telepítésével, illetve az online-felületek kialakításával a tanulók és szüleik is elektronikusan – bankkártyával, illetve az interneten keresztül – tudják intézni például az étkezések befizetését, a tankönyvrendelést, vagy a büfében vásárlást – tájékoztatott Varga Mihály.

Mint mondta: a kormány számos programot indított a készpénzkímélő fizetési módok elterjedésének támogatására. A Pénzügyminisztérium elektronikus kártyaolvasók telepítését segítő pályázatának eredményeként például két lépcsőben összesen 60 ezer POS-terminál kihelyezését vállalták a szolgáltatók. Ez azt jelenti, hogy a program lezárását követően a magyar üzletek közel négyötödében lehet majd így fizetni – hangsúlyozta a tárcavezető.

Kép letöltéseFotó: PM

Ehhez a programhoz kapcsolódik a Készpénzkímélő iskolák program is, azzal a kiegészítéssel, hogy az iskolákban a technikai feltételek megteremtésén túl a hangsúly a pénzügyi ismeretek átadásán van – mutatott rá Varga Mihály kiemelve, a program sikerét bizonyítja, hogy a mintaprojektben résztvevő iskolákban máris több ezer szülő döntött az elektronikus fizetés mellett.

Kép letöltéseFotó: PM

A XXI. században mindenki számára elengedhetetlenül fontosak azok a pénzügyi ismeretek, amelyekre a mindennapi élethez, a megtakarítások tervezéséhez, illetve az öngondoskodáshoz szükség van – mondta Varga Mihály. Ezért fogadta el a kormány két évvel ezelőtt a pénzügyi tudatosság növeléséről szóló fejlesztési stratégiát. A célunk az, hogy az emberek tájékozottan és biztonsággal kezeljék pénzügyeiket, mert mindez erősíti a családokat, és növeli a társadalmi stabilitást is.

(Pénzügyminisztérium)