A GYED extra hatására már közel 15 ezer kisgyermekes anya dolgozott a GYED mellett vagy a GYES mellett több mint 30 órás időtartamban 2014 szeptemberében – mondta Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos.

A NAV nyilvántartása szerint a GYED mellett majdnem 9 ezer kisgyermekes anya dolgozott, a GYES mellett pedig heti 30 órát meghaladó időtartamban 6 ezren. 2014. január 1. óta a GYED extra keretében a kisgyermekes anyáknak már nem kell lemondaniuk az anyasági juttatásokról, ha a gyermeknevelés mellett dolgozni is szeretnének.

Korábban a GYED mellett egyáltalán nem tudtak munkát vállalni a nők, a GYES mellett pedig csupán heti 30 óránál kevesebb időtartamban.

Szalai Piroska hangsúlyozta, hogy az ősz első hónapjában a korábbi tilalmakat feloldó GYED extrának köszönhetően jelenhettek meg az édesanyák közel 15 ezren a legális munkaerőpiacon. A volt miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy szeptemberben a Munkahelyvédelmi Akció keretében már 40766 fő után vettek igénybe járulékkedvezményt a GYES-ről vagy GYED-ről visszatérő szülők a munkáltatói. Ez a létszám 33%-kal több mint a múlt év azonos időszakában volt.

Szalai Piroska szerint ezek az intézkedések jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy 2014. III. negyedévében újabb csúcsot ért el a 15-64 éves korú nők foglalkoztatása, és 1 millió 900 ezren dolgoztak már közülük.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)