Életünk során sokszor kerülünk abba a döntési helyzetbe, amelyben tudnunk kell milyen képzést válasszunk, milyen irányba folytassuk karrierünk továbbépítését. Az egész életen át tartó pályaorientáció fő célja a döntési helyzetek támogatása továbbtanuláskor vagy álláskereséskor, az általános iskolától egészen a nyugdíjig. A TÁMOP-2.2.2–12/1 „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése" elnevezésű kiemelt projekt mindezen célok hatékony megvalósításához járult hozzá 2012 és 2015 között.

Kép letöltése

A rendelkezésre álló 2,7 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával az általános- és középiskolások, valamint a pályamódosítók és álláskeresők szakmai támogatását célozta meg. A projekt olyan szolgáltatói és információs eszközrendszert épített ki, amely elősegíti az egyének optimális képzési és munkavégzéssel kapcsolatos döntéseit.

Az eszközfejlesztések keretében elkészült több mint 300 foglalkozás-bemutató film, 550 foglalkozás-profil, valamint 550 munkaadói leírás, amely a felhasználók pályainformációit bővíti. Rendelkezésre áll 12 pályaorientációs kérdőív a foglalkozások és továbbtanulási irányok meghatározásához általános iskolások, középiskolások és felnőttek részére. A Nemzeti Pályaorientációs Portál megújult tartalommal és bővített funkciókészlettel érhető el a palyaorientacio.munka.hu oldalon. A projekt munkatársai több mint 30 rendezvény helyszínen népszerűsítették a Nemzeti Pályaorientációs Portált, amelyet a projekt időszaka alatt több mint 950 000-en látogattak meg, személyes tanácsadásba 5100 személyt vontak be.

A projekt képzési tevékenysége során a Pályaorientációs és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó képzést országszerte több mint 3 és fél ezren végezték el, közöttük több mint 2200 fő pedagógus, akik a jövőbeni szakmai hálózatot alkotják.

A hálózatfejlesztési tevékenység keretében megvalósult a Szakma mesterei kurzus is, amely a szakmai hálózat erősítését és a módszertani tudás bővítését szolgálta. A kurzuson a pályaorientációs hálózat szerves részét képező Kereskedelmi és Iparkamarák pályaorientációs szakemberei, a KLIK szakképző intézményeit képviselő pedagógusok, az Új Nemzedék Központ pályaorientációs szakemberei, a Pedagógiai Szakszolgálatok, valamint a Kormányhivatalok Foglalkoztatási Főosztályainak pályaorientációs szakemberei vettek részt.

A projekt a nemzetközi értékelés szerint mind a hazai és uniós irányelvekhez való illeszkedés, mind a szakmai módszertan, illetve az indikátorok teljesítésében példaértékű teljesítményt nyújtott.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)