Az elmúlt év végén zárult a munkavédelmi és a munkaügyi hatóság működésének fejlesztését, a jogszerű munkáltatói magatartás térnyerését célzó projekt.

Kép letöltése

A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú, „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projekt keretében végzett információtechnológiai fejlesztések által korszerű informatikai rendszer támogatja az ellenőrzési folyamatokat, illetve a munkavédelmi és munkaügyi felügyelők napi munkavégzését. A projekt fontos eleme volt ezen kívül a munkaegészségügyi eszközfejlesztés, amely azt a célt szolgálta, hogy a foglalkozási megbetegedések minél korábban és pontosabban azonosíthatóvá váljanak a munkavállalók egészségének biztosítása érdekében.

A munkavédelmi és a munkaügyi felügyelők részére kifejlesztettek 15 akkreditált szakmai képzési programot és tananyagot, továbbá megalapoztak egy integrált felsőfokú szakirányú továbbképzést is.

Fontos volt a társadalom minél szélesebb körének megszólítása, a társadalmi tudatosság növelése. A figyelemfelkeltés, az állampolgárok biztonságos és egészséges munkavégzéssel, illetve a jogszerű munkavállalással összefüggő tájékoztatása egy országos kommunikációs és PR kampány keretében valósult meg.

A projekt keretében a TÁMOP 2.5.3.B pályázatban részt vevő szervezetek által irányított Országos JOGPONT+ Mini hálózat tevékenységét egységes működését is koordinálták. Ennek során elkészült egy egységes Iratminta-tár, és egy alternatív vitarendezési tudástár is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)