Zárórendezvényt tartottak a Nemzetgazdasági Minisztérium „A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése II.” című kiemelt projektben. A budapesti Danubius Hotel Gellértben megrendezett esemény alkalmat adott a programban elért eredmények összegzésére.

Kép letöltése

A TÁMOP-1.3.1-12/1-2012-0001 azonosító számot viselő program az Európai Unió és az Európai Szociális Alap támogatásából valósult meg.  Alapvető célja az volt, hogy az  európai állami foglalkoztatási szolgálatok közös stratégiájának (PES 2020) irányvonalával összhangban, a megkezdett fejlesztési irányokat megtartva javítsa a munkaügyi szervezet működését, fejlessze szolgáltatásait, bővítse célcsoportjainak körét és a modern infokommunikációs lehetőségeket kiaknázva növelje a szervezet munkaerő–piaci befolyását. A projekt az elmúlt 3 év során 5 témakörben valósult meg:

1. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) munkaerő-piaci átmeneteket kezelő képességeinek megújítása érdekében informatikai fejlesztéseket hajtottak végre, amelyek hozzájárultak a munkáltatóknak és álláskeresőknek nyújtott szolgáltatások fejlesztéséhez.

2. A versenyképesség növelését megalapozó kutatások eredményeképp lehetőség nyílt előrejelzési modell kialakítására, munkaerő-piaci szolgáltatásokkal kapcsolatos hatásvizsgálatok készítésére, emellett megvalósult az NFSZ könyvtárának fejlesztése is.

3. A szervezeti célrendszerek fejlesztése, a stratégiai menedzsment megvalósítása, a minőségirányítási rendszer továbbfejlesztése és az NFSZ szervezeti kultúrájának fejlesztése fontos része volt a projekt tevékenységének.

4. A projekt nemzetközi együttműködésre irányuló munkája során erősítette a határ menti munkaügyi tevékenységeket; elősegítette a pályázatokon való részvételt, az uniós és a harmadik országbeli foglalkoztatási szolgálatokkal való kapcsolattartást, továbbá szervezetfejlesztési, foglalkoztatáspolitikai szakmai háttéranyagok készítésében vett részt.

5. Az NFSZ munkatársainak továbbképzése céljából a program hozzájárult tananyagok kidolgozásához, szakmai programok megvalósításához, illetve hátteret biztosított közel 2 ezer  fő képzésének megszervezéséhez.

A projekt eredményeiről részletesen itt olvashatnak.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)