Adatvagyon, adatfelhasználás és kockázatkezelés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál" címmel tartotta meg előadását Sors László az adóhivatalt vezető államtitkár a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) éves konferenciáján.

Kiemelte: a NAV elképesztő méretű adatvagyont kezel, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az adatok biztonságára. A NAV vezetője hangsúlyozta: cél a jogkövető adófizetői magatartás elősegítése és ehhez hozzájáruló digitális technológiák széleskörű alkalmazása.

Az adóigazgatás és az adóbeszedés területén figyelemreméltó eredmények jöttek létre az elmúlt években - nyitotta előadását Sors László. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkár hozzátette: Tovább kell haladni a megkezdett úton és ehhez ki kell aknázni a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Mint mondta: jelenleg is zajló negyedik ipari forradalom az életünk minden területére hatással van, így a közszolgáltatások területén is a következő évtizedeket meghatározó változások zajlanak. Kulcskérdés a hatékonyság -  húzta alá Sors László. Az ügyfeleknek gyors, kényelmes és egyszerűbb szolgáltatásokat kell nyújtani, az államnak olcsóbb és hatékonyabb rendszereket kell működtetni.

Előadásában részletesen bemutatta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal milyen területeken alkalmazza az infokommunikációs technológiákat. Mint mondta: a NAV adatvagyona alapvetően három forrásból, az adózóktól, a hatósági tevékenységből és külső társhatóságoktól származik. Kiemelte: a nyáron indult online számlázási rendszerben július 1-je óta több mint 12 millió tranzakció történt. Hozzátette: az online pénztárgép rendszer pillanatnyi mérete több mint 150 terra byte és több mint 27 milliárd rekordot (számlát, nyugtát) tartalmaz. Mindez jól szemlélteti, hogy az adóhivatal elképesztő méretű digitális adatállományt kezel, ezért kulcskérdés az ellenőrzési módszerek hatékonysága.

Az adatokra vigyázni kell, az adatok biztonságát pedig maximálisan garantálni kell, hangsúlyozta Sors László. Előadásában részletesen bemutatta az ezzel kapcsolatos kockázatokat és fenyegetéseket, valamint az ezek megelőzése érdekében tett intézkedéseket. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkár rávilágított, hogy az adatvédelemmel kapcsolatos európai uniós elvárások, az úgynevezett GDPR milyen kihívások elé állították az adóhivatalt. Sors László előadásában szól még arról is, hogy a NAV az adatvagyonát, miként használja a kockázatelemzés során, és ennek a tevékenységnek milyen kimenetei vannak az adóellenőrzésben. Összefoglalva úgy fogalmazott: a hatékony közszolgáltatásokhoz ügyfélbarát és proaktív hivatalokra, hatóságokra van szükség, ehhez pedig a digitális technológiák alkalmazása jelentősen hozzájárulhat

A Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) a magyar ellenőrzési szakmát tömörítő szervezet. Tagjai nagy többsége az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal munkatársai közül kerül ki. A MPGE hírportálján hagyományos módon tudósítunk a szakmai konferenciáról.

(Pénzügyminisztérium)