Harmincnégy százalékkal több lakás épült idén az első félévben, mint a tavalyi év azonos időszakában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb lakásépítési adataiból.

A számok azt mutatják, hogy ország egész területén dinamikusan növekedtek a használatbavételek az első hat hónap során.

A kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően immár hatodik éve folyamatosan emelkedik az új építésű lakások száma, 2019-ben több mint 21 ezer új lakás készült el, idén az első félévben pedig már 8697, amely 34 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.  A kormány lakáspolitikai célja a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági válság ellenére változatlan: segíteni a családokat az otthonteremtésben, valamint támogatni a fiatalokat a lakáshoz jutásban.

A KSH adatai szerint a járvány kirobbanása utáni hónapokban az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma átmenetileg visszaesett, és 2019 azonos hónapjaihoz képest márciusban kétharmadára, április-májusban alig több mint felére csökkent, júniusra már újra megközelítette az egy évvel korábbi szintet.

Budapesten az április-májusi visszaesés még erőteljesebb volt, azonban júniusban a tavalyinál majdnem kétszer több lakás építését kezdeményezték, ez pedig annak a jele, hogy a magyar gazdaság kilábalása a válságból egyértelműen megkezdődött. A használatba vett lakások számát tekintve nem mutatható ki hasonló visszaesés: 2020 II. negyedévében 40 százalékkal több lakás készült el, mint az előző év azonos időszakában.

A lakásépítések településszerkezet szerinti bontását tekintve elmondható, hogy az ország egész területén növekedtek a használatbavételek. Budapesten 22 százalékkal, a megyei jogú városokban 40 százalékkal, a kisebb városokban 47 százalékkal, a községekben pedig 23 százalékkal bővült az átadott lakások száma.

(Pénzügyminisztérium)