A magyar fiatalok helyben boldogulásáról tartottak konferenciát szerdán a Nógrád megyei Hollókőn az Együtt Európáért Alapítvány kutatása nyomán, amely azt vizsgálta, hogy a Kárpát-medencei fiatalok milyen mértékben és motivációval hagyják el szülőföldjüket.

Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, fontos a pénzügyi tudatosság, amikor a fiatalok külföldi munkavállalásról döntenek. Azt mondta, hogy a fő szempont általában a magasabb fizetés, de nem veszik figyelembe a megélhetés költségeit, azt, hogy sok munkáltató nem legálisan foglalkoztat, nem fizeti a dolgozója nyugdíj- és egészségbiztosítását, így végül az előny csak látszólagos.

Szerinte ezért kell több tudatosság, több pénzügyi ismeret, ami három éve már az alaptanterv része az oktatásban.

A hazai előnyök között említette a diákhitel formáit és a családi otthonteremtési támogatásokat, mondván, a támogatásokban Magyarország a legerősebb, és ezt is figyelembe kell venni, amikor a fiatal arról dönt, itthon marad vagy külföldre megy. Példaként említette, hogy diákhitel a legtöbb országban nincs vagy csak piaci alapon áll rendelkezésre.

Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy a Pénzügyminisztérium más szervezetekkel együtt létrehozta az Okosan a pénzzel című honlapot, amely élethelyzetekre lebontva, közérthetően ad pénzügyi információkat.

(MTI)