2016 márciusában -0,2 százalék volt az infláció éves alapon Magyarországon. Mindez főként az alacsony olajárak és az Európából érkező dezinflációs hatásnak volt köszönhető, de szerepet játszott a sertéstőkehús áfájának csökkentése is.
Az éves változás így a februári értékhez képest (0,3 százalék) jelentősen csökkent, főként az élelmiszerek és az üzemanyagok kedvező áralakulására visszavezethetően.. Az élelmiszerárak mérséklődése egyrészt a sertéshús forgalmi-adójának csökkentéséhez köthető, de befolyásolta a hús- valamint a tejtermékek világpiaci túlkínálata is. Az üzemanyagok ára a tavalyi év elején tapasztalt drágulás okozta bázishatás miatt csökkent, így önmagában a termékkör 1,2 százalékponttal mérsékelte a teljes indexet. Ugyanakkor az alacsonyabb szállítási költségek más javak és szolgáltatások árába való begyűrűződése miatt az olajárcsökkenés tényleges hatása ennél nagyobb lehet.
Az elmúlt időszak adatai azt mutatják, hogy a magyar gazdaságot immár tartósan visszafogott inflációs környezet jellemzi. Míg 2010-ben a fogyasztói árak majd 5 százalékkal emelkedtek, addig a több lépcsőben végrehajtott rezsicsökkentésnek köszönhetően 2013-ban csak 1,7 százalék, majd 2014-2015-ben már nulla százalék körül alakult ez a mutató, azaz sikerült megőrizni a forint vásárlóértékét. A pénzromlás mérséklődésével növekszik a bérek és a nyugdíjak reálértéke, következésképp a háztartások által elkölthető jövedelem, amely a fogyasztás élénküléséhez és a gazdaság fellendüléséhez vezet.
(Nemzetgazdasági Minisztérium)