Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke félrevezető és valótlan híreket terjeszt a hitelmoratóriumról. A fizetési moratórium miatt a törlesztőrészlet nem növekedhet, a változó kamatozású hiteleket érintő növekedés vagy csökkenés a moratórium igénybevételétől teljesen független.

Sajnálatos, hogy miután az MSZP vasárnap az uniós munkahelyvédelmi hitelprogramról terjesztett álhíreket, a DK ma a több mint 1,6 millió ügyfelet segítő hitelmoratóriumról terjeszt valótlan információkat. Nyomatékosan kérjük a baloldal képviselőit, hogy ne gátolják a járvány elleni védekezést hangulatkeltő és a riogató akciókkal, álhírekkel.

A fizetési moratórium alatt a futamidőt úgy kell megnövelni, hogy a törlesztőrészlet ne emelkedjen, az az elhalasztott kamattal együtt ne haladja meg az eredeti törlesztőrészlet összegét. A változó kamatozású hiteleknél a kamat kamatperiódusonként – így a moratórium ideje alatt is – változhat, ez az emelkedés azonban a moratórium igénybevételétől teljesen független.

A kamatváltozás miatti emelkedés kb. 5-6 százalékot jelenthet, nagyságrendileg 4-5 ezer forintot, ami jelentősen kisebb a devizahiteleknél korábban tapasztalt akár 20-40 ezer forintos emelkedésnél. A fizetési moratórium nagy segítséget jelent a családoknak, az érintett háztartások 59 százaléka élt a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével, 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millió veszi igénybe a kedvezményt. A családok 41 százaléka, akik tudják teljesíteni a törlesztést, változatlanul fizetik a hitelüket.

(Pénzügyminisztérium)