A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) Magyarországról készített 2017-es átfogó mélyelemzése megerősíti a Nemzeti Energiastratégia céljainak, eszközeinek aktualitását, pozitívumként értékelve a villamosenergia- és a földgázszektorban már megvalósult és tervezett infrastrukturális fejlesztéseket – mondta Kádár Andrea Beatrix, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára a Hungarian Energy Investors Forum 2018 konferencián 2018. február 16-án, Budapesten.

Kádár Andrea nyitóelőadásában kiemelte, hogy a magyar kormányzat mindvégig következetes álláspontot képvisel az Európai Unió belső energiapiac kiteljesítését célzó szabályozási javaslatai kapcsán. A legfontosabb hazai célkitűzésnek nevezte a szabályozott árak megtartását. A hatósági árszabályozással jelentős rezsicsökkentés valósult meg Magyarországon, amelynek eredményeit a kormányzat 2013 óta sikeresen védelmezi. Hozzátette: óriási teljesítmény, hogy a 2009-es lényegesen magasabb hazai lakossági energiaáraktól eljutottunk oda, hogy napjainkban a magyar családok az uniós tagállamok között a második legolcsóbb átlagáron juthatnak földgázhoz. Az átlagos gázmennyiséget felhasználó lakossági ügyfelek széles köre számára Magyarországon nincs kedvezőbb ajánlat az állami tulajdonú Nemzeti Közművek alacsony árú energiaszolgáltatásánál. A hosszú távon stabil, kiszámítható és garantált árú energiaellátás biztosítása továbbra is megingathatatlan kormányzati törekvés – húzta alá.

A közösségi energiaszabályozási tervek esetében általános célnak nevezte a helyettes államtitkár az energiamix megválasztásának tagállami hatáskörben tartását. A hosszú távon megfizethető, folyamatos áramellátáshoz hazánknak szüksége van a hazai fogyasztás közel felét biztosító Paksi Atomerőműre és az új blokkok megépítésére is – húzta alá. A karbonsemleges áramtermelés másik fontos eszköze a megújuló energiaforrások alkalmazása, amelyek növekvő aránya a hazai energiarendszer stabilitásának megőrzése érdekében szükségessé teszi a megfelelő tartalék kapacitások betervezését és majdani létesítését.

Kádár Andrea hangsúlyozta: a kormányzat prioritásként kezeli a hazai földgázellátás biztonságának garantálását és erősítését. Magyarország évek óta arra törekszik, hogy minél több országgal kiépítse földgázszállítási útvonalait, az infrastrukturális beruházási kötelezettségeit teljesítette. A változatos földgázimport érdekében számos lépést tett a kormány. A valós forrás- és útvonal-diverzifikációt szolgáló törekvések és projektek továbbra is fontosak, a kiépülő észak-déli gázellátási folyosó mellett. A helyettes államtitkár életképes megoldásnak nevezte a romániai kitermelésű földgáz európai piacra történő becsatornázását, ami reális alternatívát kínál a beszerzésre.

Kádár Andrea kitért arra is, hogy hatékony kormányzati intézkedések új lendületet adtak a hazai kitermelésre irányuló befektetéseknek. Hozzátette: a meghirdetett bányászati tenderek eredménye alátámasztja azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek a nemzetközi piaci környezet kedvezőtlen változásai dacára a szektorális beruházások ösztönzését célozták meg az elmúlt években. 2013 óta 44 bányászati koncessziós felhívásra lehetett pályázni, ezek több mint 80 százaléka szénhidrogénes területre irányult. A megkötött 24 szerződés mellett aláírás előtt áll további öt koncessziós terület szerződése is. A befizetett koncessziós díjak összesen közel 8,5 milliárd forint bevételt hoztak a központi költségvetésnek – húzta alá.

(MTI)