Az Energia Tanács elfogadta azt az álláspontot, amelyet Magyarország a fogyasztók biztonságos, fenntartható és megfizethető ellátása érdekében, a szabályozott árak fenntartása mellett képviselt – mondta a magyar delegációt vezető Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár Brüsszelben.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az Energia Tanács ülésén elfogadott irányelvtervezet szerint a szabályozott energiaárak kötelező kivezetésétől mint főszabálytól a tagállamok eltérhetnek. Az árszabályozás hatálya és fenntartásának szükséges ideje tekintetében az európai bírósági joggyakorlat lenne az irányadó. Így továbbra is fenntartható lenne a lakossági fogyasztók, a kis- és középvállalkozások és a védendő fogyasztók számára biztosított hatósági árszabályozás Magyarországon.

Az irányelvtervezet kapcsán a Tanácsülésen elfogadott általános megközelítés lényegesen nagyobb rugalmasságot biztosít a tagállamoknak az árszabályozás fenntartásának személyi és időbeli hatályát illetően az Európai Bizottság által javasolt kezdeti verziónál. Ez fontos előrelépést jelent, megfelelő mozgásteret és hatásköröket biztosít a tagállamoknak ahhoz,  hogy az adott ország gazdasági és társadalmi viszonyainak legmegfelelőbb módszerekkel garantálhassák a fogyasztók biztonságos, fenntartható és megfizethető árú energiával való ellátását – összegezte Aradszki András.

Az energiaügyi miniszterek a fenti irányelvtervezet mellett általános megközelítést fogadtak el további három jogalkotási kezdeményezésről: a villamos energia rendelettervezetről, az Energiaunió irányításáról szóló rendelettervezetről és a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia támogatásáról szóló irányelvtervezetről. A villamos energia rendelettervezet esetében Aradszki András kiemelte: a rendelet komplexitása miatt annak egyes témái további kérdéseket vethetnek fel, emiatt pedig elhúzódó tárgyalásokra lehet számítani az Európai Parlamenttel.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)