A tagállamok illetékes miniszterei az Európai Unió 2021 és 2030 közötti klímapolitikájának fő elemeit tartalmazó jogszabálytervezeteket vitattak meg és fogadtak el 2017. október 13-án, a Környezetvédelmi Tanács luxembourgi ülésén.

Az erőfeszítés-megosztási rendeletre vonatkozó jogszabályjavaslat célja, hogy az Európai Unió tagállamaiban az épületek hűtése és fűtése során, továbbá a közlekedés, a hulladékgazdálkodás és a mezőgazdaság által a légkörbe bocsátott üvegházhatású gázok mennyisége 2030-ig együttesen 30 százalékkal csökkenjen a 2005-ös szinthez képest. Ezt a javaslatot a tagállami delegáltak egyhangúan elfogadták.

A másik jogszabálytervezet ahhoz az uniós célhoz kapcsolódik, hogy a légkörbe bocsátott szén-dioxid – pl. erdők általi – megkötésében ne következzen be számottevő csökkenés 2030-ig. Ezért a tagállamoknak biztosítaniuk kell azt, hogy a földhasználat, a földhasználat-változtatás és erdészet összességében továbbra is szén-dioxid-nyelőként működjön. Ezt a jogszabályjavaslatot minősített többséggel fogadta el a Tanács.

A létrejött politikai megállapodások alapján indulhatnak meg az egyeztetések az Európai Parlamenttel a két jogszabály tartalmának, szövegének véglegesítéséről.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)