A hat legnagyobb hazai karitatív szervezet: a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat alkotja a Karitatív Tanácsot. A Tanács rendszeresen ülésezik annak érdekében, hogy a tagszervezetek összehangolják szakmai tevékenységüket, az ország minden részére jusson megfelelő karitatív segítség és a szervezetek leterheltsége ne legyen aránytalan.

A  Karitatív Tanács az Alaptörvény 53. cikke alapján kihirdetett veszélyhelyzet során Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsként (NHKT) működik – kiegészülve a Belügyminisztérium, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkársága képviselőivel. Az NHKT elnöke a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az NHKT a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzzsel, illetve az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoporttal együttműködve végzi munkáját, feladata a karitatív segítségnyújtás koordinációja.

A Tanács 2020. március 13-án megtartott első ülésén egyhangúlag elfogadta, hogy a karitatív szervezetek saját adományvonalai felfüggesztésre kerültek, helyette a 1357-es hívószámú, Nemzeti Összefogás Vonala elnevezésű közös adományvonal (hívás és SMS – 500 Ft) és a hozzá kapcsolódó számlaszám (11711711-22222222) működik, amely a dunai árvíz idején is sikerrel működött. A beérkezett adományok felhasználásáról Az NHKT tagjai közösen döntenek.

A járványhelyzetre való tekintettel – a személyes találkozások minimalizálása érdekében – magánszemélyektől most nem lehetséges tárgyi adományok fogadása. Magánszemélyektől ezért a 1357-es adományvonalon, illetve a hozzá kapcsolódó számlaszámon keresztül tudunk adományt fogadni. Céges felajánlások fogadására azonban van lehetőség.

E-mail: [[[kQdWU2WjcGFsLnRlZ2xhc3lAbWUuZ292Lmh1]]]

(Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)