Környezetügyért Felelős Államtitkárság

dr. Rácz András

környezetügyért felelős államtitkár

Vezető hírek

Természetvédelmi és egyházi összefogás a természeti és épített örökségünk védelme érdekében

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. október 8. 14:09

Teremtett világunk természeti környezetének védelme, épített örökségünk megóvása elsőrendű kötelezettségünk. Ebben az állam, a természetvédő szervezetek, az örökségvédelmi szakemberek és az egyházak együttműködése szükséges – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Jósvafőn, a kipusztulással veszélyeztetett Natura 2000 jelölő denevérfajok megőrzését szolgáló KEHOP-fejlesztés zárórendezvényén. A projekt keretében denevérvédelmi célú intézkedéseket hajtottak végre, ezen belül is úgy valósítottak meg templomfelújításokat, hogy közben megóvták a denevérfajok élőhelyeit.

A klímaváltozás elleni harc közös ügy, amely konkrét lépéseket igényel

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. október 7. 14:29

A környezetvédelem és azon belül a klímaváltozás speciális területe az államigazgatásnak, egy olyan közös ügy, ahol összefogásra van szükség a kormányzat, a helyi közösségek, az önkormányzatok, a művészeti élet szereplői és a civil szféra között – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár Balatonszentgyörgyön. A Somogy megyei településen összesen 30 fát ültettek el az Agrárminisztérium Településfásítási Programja keretében.

A Budakeszi Vadaspark várja látogatóit a 90. Állatok Világnapján

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. október 2. 11:10

„Az Állatok Világnapjának legfőbb üzenete az ember, a minket körülvevő élőlények és a természet harmóniájának megteremtése. Egyik a másik nélkül aligha működőképes, ezért az egyensúly kialakítására nem csak ezen a napon, de egész évben törekednünk kell.” – mondta Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Díjátadóval zárult a BISEL fotópályázata

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. október 1. 15:14

Átadták a BISEL program keretében meghirdetett fotópályázat, valamint a 2019/2020 évi BISEL verseny díjait. Az elismeréseket a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban vehették át a legjobbnak bizonyult csapatok. A BISEL (Bioindikáció a Középiskolai Oktatásban) környezeti nevelési program 2001-ben indult Magyarországon. Célja, hogy a résztvevők jobban megismerjék a lakhelyükhöz közeli vízfolyások élővilágának sokszínűségét, az élőlények és környezetük közötti kölcsönhatásokat, illetve az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatását.

Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi együttműködés a természetvédelemben

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. október 1. 15:00

Természeti értékeink védelme nemzetközi együttműködésekben, összehangolt intézkedésekkel biztosítható, legyen szó határon átnyúló természeti területekről, közös vízgyűjtő területek kezeléséről, vándorló vadon élő állatfajok védelméről vagy éppen inváziós fajok elleni közös fellépésről – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Kecskeméti Televízió NaturalValues elnevezésű projektjének nyitórendezvényén.

Földkábelre cserélik a légvezetéket a túzokállomány megóvása érdekében

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. szeptember 29. 14:45

A szabadvezetékek jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a madárvilágra, felmérések szerint az ütközések és az áramütések követeztében évente százezres nagyságrendben pusztulnak el madarak, eszmei értékük megközelíti az egymilliárd forintot – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Túrkevén, az E.ON túzokvédelmi földkábel-fektetési programjáról tartott sajtótájékoztatón. Mintegy 3,5 kilométer hosszan viszik a föld alá a villamos légvezetéket Dévaványa és Túrkeve között. A beruházás a térségben fészkelő, évtizedek óta védett túzokállomány megóvását szolgálja.

Ceruzával, ecsettel a Földünkért - Kiállítás nyílt a díjnyertes pályamunkákból

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. szeptember 24. 17:13

A beérkezett sok száz pályamű is mutatja, hogy a fiatal generáció mennyire fontosnak tartja Földünk megóvását, természeti értékeink megőrzését - mondta el az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a tárca Föld Napja alkalmából meghirdetett rajzpályázatának díjátadó ünnepségén. A legjobb pályamunkákból kiállítás is nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban „Ceruzával, ecsettel a Földünkért” címmel.

Iskolakertet adtak át Leányfalun

Agrárminisztérium, 2020. szeptember 14. 15:20

Átadták az idei év első iskola- és óvodakertjét hétfőn Leányfalun.

A nemzeti parkok sokszínű kínálatát mutatja be a Magyar Nemzeti Parkok Hete

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. szeptember 11. 13:16

Az ember léte az őt fenntartó természeti rendszerek egészségétől, épségétől, megújulási képességétől függ. Ha élni akar, tudatosabban, körültekintőbben, nagyobb felelősséggel kell bánnia a környezetével - mondta a köztársasági elnök Gödöllőn, ahol megnyitotta a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, valamint a Magyar Nemzeti Parkok Hetét.