Átadták a BISEL program keretében meghirdetett fotópályázat, valamint a 2019/2020 évi BISEL verseny díjait. Az elismeréseket a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban vehették át a legjobbnak bizonyult csapatok. A BISEL (Bioindikáció a Középiskolai Oktatásban) környezeti nevelési program 2001-ben indult Magyarországon. Célja, hogy a résztvevők jobban megismerjék a lakhelyükhöz közeli vízfolyások élővilágának sokszínűségét, az élőlények és környezetük közötti kölcsönhatásokat, illetve az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatását.

Az év BISEL fotósa elnevezésű országos fotópályázatot a Föld Napja alkalmából hirdette meg az Agrárminisztérium.  A kiírásra 7-12. évfolyamos diákok jelentkezhettek, és a lakóhelyükhöz közeli vizes élőhelyekkel, az ott található gazdag élővilággal kapcsolatos természeti élményeket örökítették meg. A beérkezett alkotásokat szakmai zsűri bírálta el.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A zsűri döntése értelmében az első három helyezett mellett, 4 alkotás különdíjban is részesült. A válogatott fotókból október 13-án nyílik kiállítás a Mezőgazdasági Múzeum Vajdahunyad Galériájában. Emellett a zsűri által válogatott képek online módon is megtekinthetőek.

Kép letöltéseFotó: Kiss Márton - a BISEL fotópályázat díjazott képeiért kattintson a galériára!

Az „Álompatak – patakunk, mint ideális élőhely” címet viselő, tavasszal zárult BISEL verseny díjazottjai is most vették át az elismeréseket értékes ajándékokkal együtt. A BISEL program keretében 7-9. és 10-12. évfolyamos diákok négy-ötfős csapatai a közelükben található vízfolyás ökológiai állapotát, vízminőségét a szabad szemmel látható gerinctelen állatok vizsgálatán keresztül, azaz a BISEL módszerrel értékelik, határozzák meg.

Ezek az élőlények ugyanis a vízminőség bio-indikátoraiként jelzik annak változásait. Már zajlik „Az életet adó víz” nevet viselő 2020-2021. évi BISEL verseny is, melynek keretében 3 fordulóban mérkőznek meg egymással a csapatok a döntőbe jutásért.Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Az aktuális verseny célja a vízfolyások élővilágának megismerése, az életet adó víz fontosságának tudatosítása, a vízfolyásokat veszélyeztető tényezők megfigyelése, az élményszerű feladatokon keresztül a víz és a vízfolyások környezetének védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése, komplex, átfogó gondolkodásmód elsajátítása, és nem utolsósorban a közösségépítés, a csapatmunka. A versenyhez a www.bisel.hu/verseny felületen található kiírásnak megfelelően tudnak csatlakozni a csapatok.

(AM Sajtóiroda)