Természeti értékeink védelme nemzetközi együttműködésekben, összehangolt intézkedésekkel biztosítható, legyen szó határon átnyúló természeti területekről, közös vízgyűjtő területek kezeléséről, vándorló vadon élő állatfajok védelméről vagy éppen inváziós fajok elleni közös fellépésről – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Kecskeméti Televízió NaturalValues elnevezésű projektjének nyitórendezvényén.

Rácz András az egyes országok közötti tapasztalatcsere fontosságát hangsúlyozta, ezen a téren a magyar természetvédelem komoly hagyományokkal rendelkezik köszönhetően a megfelelően kiépített szervezetrendszernek és az elkötelezett, képzett szakembergárdának. Emellett a hazai szakmai kérdések megoldását is nagyban segíti a nemzetközi jó gyakorlatok, innovatív megközelítések.

Kép letöltéseFotó: Banczik Róbert

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar természetvédelem nemzetközi kapcsolatrendszerében fontos szerepet játszanak a nemzetközi természetvédelmi egyezmények, valamint a kétoldalú, elsősorban a szomszédos országokkal folytatott együttműködések. Hozzátette: komoly hagyománya van a bilaterális szerb-magyar természetvédelmi kapcsolatrendszernek, hiszen a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a szintén természetvédelmi kezelést ellátó Palics-Ludas Közvállalat számos kérdésben együttműködik.

Kép letöltéseFotó: Banczik Róbert

Rácz András elmondta, hogy a felek között rendszeres a közös őrszolgálati tevékenység, emellett a két intézmény szakemberei minden évben együtt végzik két faj vajdasági állományának monitorozását. Az egyhajúvirág Kárpát-medencei állományának 90 százaléka közvetlenül a magyar-szerb határ két oldalán található. Európa egyik legveszélyeztetettebb emlősfajának számító délvidéki földikutya kizárólag csak Magyarországon és a Vajdaságban, néhány elszigetelt állományban fordul elő.

Kép letöltéseFotó: Banczik Róbert

A most induló projekt keretében a Kecskeméti Televízió és a Pannon RTV Szabadka közös természet- és környezetvédelmi műsorsorozatot készít Természetvédelem határok nélkül címmel, amelyben bemutatják a Duna –Tisza közén található, a határ két oldalára eső természeti értékeket. Ezáltal is ráirányítva a figyelmet az Európában egyedülálló őshonos növény- és állatvilág együttes védelmének fontosságára.

(AM Sajtóiroda)