Teremtett világunk természeti környezetének védelme, épített örökségünk megóvása elsőrendű kötelezettségünk. Ebben az állam, a természetvédő szervezetek, az örökségvédelmi szakemberek és az egyházak együttműködése szükséges – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Jósvafőn, a kipusztulással veszélyeztetett Natura 2000 jelölő denevérfajok megőrzését szolgáló KEHOP-fejlesztés zárórendezvényén. A projekt keretében denevérvédelmi célú intézkedéseket hajtottak végre, ezen belül is úgy valósítottak meg templomfelújításokat, hogy közben megóvták a denevérfajok élőhelyeit.

Semjén Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a denevérkolóniák védelme is közös ügyünk és felelősségünk. Kiemelte: példás együttműködés alakult ki az állam, a szakminisztérium, a nemzeti park igazgatóságok, a szakemberek, természetvédő szervezetek, az örökségvédelem és az egyházak között. Mint mondta, sok esetben ellentétes érdekeket kellett feloldani, hogy megvédjük az értékes örökséget, valamint a denevérek élőhelyeit. A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: ez a program is bizonyítja, hogy eredményre vezetett a közös munka, hiszen a felújított templomok esetében a tetőzetük, tornyaik megfelelő kialakításával érvényesült az itt élő denevérkolóniák élőhelyeinek védelme. Semjén Zsolt köszönetét fejezte ki a természetvédelmi és az örökségvédelmi szervezetek, a katolikus, görögkatolikus, valamint a református egyház felé, hogy a sikeres együttműködési program eredményeként - a megőrzött természeti értékeinkkel - gazdagodik a nemzet és végső soron az egész emberiség.

Kép letöltéseFotó: AM Sajtóiroda

A hatékony természetvédelemhez az államigazgatás, a nemzeti park igazgatóságok munkája mellett szükség van a helyben élők és az egyházak együttműködésére is, ez a közreműködés tette lehetővé, hogy sikeresen megvalósuljon a denevérfajok élőhelyének megőrzését szolgáló fejlesztés, amelyre 172 millió forintot fordított az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Hozzátette: országos szinten is példaértékű a természetvédelmi és egyházi szervezetek élővilágvédelmi célú összefogása, hiszen több mint 30 együttműködési megállapodás jött létre a római és görögkatolikus egyházzal, illetve a környékbeli református gyülekezetekkel.

Kép letöltéseFotó: AM Sajtóiroda

Rácz András elmondta: összesen 38 milliárd forint értékben zajlottak fejlesztések a KEHOP keretében az elmúlt uniós finanszírozási ciklusban, ennek keretében 10 nemzeti park igazgatóság 92 projekt segítségével, együttesen 130 ezer hektáron javította a természeti környezet állapotát Magyarországon. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy hosszú évek óta zajlik eredményes együttműködés számos természetvédelmi ügyben az agrártárca és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes között. Példaként említette, hogy a vadászati területek kijelölésénél figyelembe vették a  nemzeti park igazgatóságok szakmai szempontjait, emellett közös munka folyt ragadozómadár-védelmi kérdésekben, a vízivadvédelem területén vagy éppen túzokvédelmi intézkedések során, melynek keretében az áramszolgáltatók földkábellel váltják ki  a légvezetékeket, ezzel  is megóvva a fokozottan védett faj élőhelyét.

Kép letöltéseFotó: AM Sajtóiroda

A most zárult projekt keretében összesen 6 helyszínen zajlottak denevérvédelmi célú intézkedések az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén. Egyebek mellett kiemelkedően fontos denevérszállások fenntartása és fejlesztése történt meg, az intézkedésekkel több visszaszorulóban lévő denevérfaj életfeltételét sikerült hosszú távon biztosítani. Magyarországon összesen 28 denevérfaj él, többsége természetmegőrzési szempontból kifejezetten veszélyeztetett.

(AM Sajtóiroda)