Elődeink, őseink és hőseink felruháztak bennünket azzal a joggal, hogy tovább vigyük eszmeiségüket - jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter a „Testünk, vérünk érte adni, a hazához hívnek lenni – honvéd ereklyék 1848/49-ből” című kiállítás megnyitóján, október 6-án, kedden Budapesten, a Nemzeti Múzeumban.

Benkő Tibor emlékeztetett arra, hogy a nemzeti gyásznapon, az aradi vértanúk mellett meg kell említenünk gróf Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét, aki október 6-án, Pesten halt vértanúhalált hazánk szabadságáért és függetlenségéért.

Kép letöltéseFotó: Tóth László

A tárcavezető hangsúlyozta: amikor ezeket a kiállítási tárgyakat megtekintjük, mindig lássuk meg mögötte az embert. Azt az embert, aki viselte, használta azokat, esetleg saját életét, vagy szeretteit védte velük. „Arad a magyar Golgota” – idézte Kossuth Lajos szavait a honvédelmi miniszter hozzátéve, nem szabad elfelejtenünk, hogy ezeréves történelmünk a magyar emberek elszántságáról és harcairól szólt.

„Szükségünk van olyan emberekre, akik ápolják a múltat és közvetítik azokat az eszméket, amelyekkel elkötelezett és elhivatott tagjai vagyunk ennek az országnak. A fiatalok értsék meg mindazt, hogy Magyarország kiknek köszönheti jelenét és kikre számíthat jövője építésében” – fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Kép letöltéseFotó: Tóth László

A fegyverek gyűjtése mindig is előkelő foglalatosságnak számított – emlékeztetett Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum főigazgatója, hozzátéve, a gyűjtők – egyéni érdeklődésük, gyűjtési szenvedélyük kielégítése mellett - az egész társadalom részére végeztek elhivatott munkát, hiszen a történelem viharai, – különösen a XX. század eseményei – felbecsülhetetlen mértékű pusztítást vittek végbe a korábbi fegyvergyűjteményekben. „A mai gyűjtők, a szó szoros értelmében a megsemmisüléstől mentették meg a múltunkat képviselő fegyvereket” – tette hozzá.

„Felmerül a kérdés, hogy a megtekintésen túl tudunk e beszélgetni a tárgyainkkal, amelyek a nemzeti múltunk rendkívül kevés számban fennmaradt emlékei, történelmünk egyik legszebb fejezetének relikviái” – fogalmazott Máday Norbert, a gyűjtemény tulajdonosa, hozzátéve: ha a kiállítás tárgyaival sikerül a párbeszéd és megérezzük a nagy, ’48-as generáció hősei lelkének rezdülését, meghalljuk hangjukat, megértjük üzenetüket, akkor általuk mi leszünk többek, nemesebbek, igazabbak.

Kép letöltéseFotó: Tóth László

A rendhagyó kiállítás Máday Norbert 30 éve gyarapodó gyűjteményéből nyújt válogatást: ereklyéket, festményeket, litográfiákat, fegyvereket és felszerelési tárgyakat, díszszablyákat mutat be. Olyan relikviákat, amelyek múzeumi gyűjteményekben is ritkán vagy egyáltalán nem fordulnak elő.

(honvedelem.hu)