Az emlékparkok az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei - fogalmazott Szabó István, a honvédelmi tárca honvédelmi államtitkára a Pákozdi Katonai Emlékparkban, augusztus 29-én, szombaton, az emlékhelyek napja elnevezésű rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén.

Az emlékparkok az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei - fogalmazott Szabó István, a honvédelmi tárca honvédelmi államtitkára a Pákozdi Katonai Emlékparkban, augusztus 29-én, szombaton, az emlékhelyek napja elnevezésű rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén.

Országszerte hatvan történelmi helyszínen rendezték meg az emlékhelyek napját. A megnyitónak a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely adott otthont. A hivatalos program a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) szándéknyilatkozatának aláírásával kezdődött.
A dokumentumot Szabó István honvédelmi államtitkár, valamint Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója látta el kézjegyével.
Szabó István elmondta: a Honvédelmi Minisztérium a honvédelmi és hazafias nevelés stratégiájának részeként vállalta, hogy a fiatalok nevelésében - a magyarság megmaradása szempontjából kulcsfontosságú - hazafias szemlélet, a honvédelmi kötelességtudat és a hagyományok megerősítése alapvető hangsúlyt kapjon.
„Nagy öröm számunkra, hogy a Nemzeti Örökség Intézetében ismét partnerre találtunk a magyarság szellemi örökségének megóvásában, a magyar nemzeti identitás és összetartozás érzésének növelésében, illetve a nemzeti emlékezet kultúrájának szélesítésében” – fogalmazott a honvédelmi tárca államtitkára, rámutatva, hogy a nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei.
„Szándéknyilatkozatunkban közös vállalásaink között rögzítettük, hogy a fiatalok a nemzeti és történelmi emlékhelyeket felkeresve megismerjék nemzetünk történelmét, hadtörténelmét és sokszínű kultúráját” – mondta Szabó István.
Az egész napos eseményen a történelmi bemutatók mellett a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége találkozóját is a helyszínen tartották. Szabó István honvédelmi államtitkár a résztvevők köszöntésekor úgy fogalmazott: az elődökre emlékezni alapvető kötelessége egy jól működő társadalomnak, s csakúgy, mint a Pákozdi Emlékpark, a Honvédelem és Társadalom Baráti Kör is ezt teszi immár évtizedek óta.
Rámutatott, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik alappillére éppen a társadalmon, a társadalmi elfogadottságon nyugszik. „A magyaroknak és a térségben lakóknak elengedhetetlenül fontos, hogy békében és biztonságban élhessünk. Ezt a jövő nemzedékének is meg kell teremteni. Ehhez erős, ütőképes Magyar Honvédségre van szükség.
Ugyanakkor szükséges az a társadalomból építkező hátország, amely tudatosan tesz a haza védelmének érdekében” – mondta, hozzátéve, hogy a honvédség és a társadalom közötti kapcsolat kölcsönös előnyöket jelent. A társadalom tagjainak lehetőséget ad betekinteni a honvédség működésébe, a katonai vezetőknek pedig visszajelzést kínál a haderő társadalmi elfogadottságáról.
A program részeként a parkba látogatók bemutatót tekinthettek meg arról, hogy miként küzdöttek a katonák a Nagy Háború lövészárkaiban.
Ugyancsak megnézhettek egy, a világháborúban használatos tiszti barakkot, végül a második világháborúban elesett közel egymillió honfitársunk emlékére helyeztek el egy-egy szál virágot az emlékmű talapzatán.

(honvedelem.hu)