Az aradi vértanúkra, valamint gróf Batthyány Lajosra, hazánk első független kormányának miniszterelnökére emlékeznek országszerte október 6-án, kedden. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka a Fiumei úti sírkertben rótta le tiszteletét Batthyány Lajos emléke előtt.

Október 6-a az aradi vértanúk, valamint Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos halálának a napja, amelyet a kormány 2001-ben nyilvánított nemzeti gyásznappá. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka a Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonás után a Fiumei úti sírkertben, Batthány Lajos síremlékénél emlékezett 1849 tragikus eseményeire.

Kép letöltéseFotó: Tóth László

Beszédében a honvédelmi tárcavezető rámutatott: bár október 6-a nemzeti gyásznap, a szabadságharc mártírjainak tettei mégis a remény, a kitartás, a hazaszeretet és a szabadság iránti vágy üzenetét közvetítik az utókor felé. Mint mondta, Batthyány személye, élete és öröksége példázza azt, hogyan kell hűségesen, bátran élni és halni a nemzetért.

Kép letöltéseFotó: Tóth László

Benkő Tibor hangsúlyozta: Batthyány Lajos az 1848 márciusában megalakult első független magyar kormány miniszterelnökeként legfontosabb feladatának azt tekintette, hogy az önkormányzatiság minden részét kidolgozva alkotmányos rend szerint működhessen hazánk, azonban az ő munkájának köszönhetően kezdett alakot ölteni a Magyar Honvédség is. „Az ő kezdeményezésére alakult meg az első tíz önálló honvéd zászlóalj, melynek eredményeképp Pákozdnál az első győztes csatát vívhatták katonáink, amely eszmeiségében a magyar népnek azt jelentette, hogy hiába túlerő, az akaratunk, szabadságvágyunk minden erőt felülmúl” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Kép letöltéseFotó: Tóth László

A tárcavezető beszédében kiemelte: Batthyány mintaszerűen élt és dolgozott, kormányát úgy alakította, hogy felelősségteljesen tudjon gondoskodni Magyarországról, a magyar népről. „Maradandót alkotott, amely ránk nem csak a megemlékezés kötelességét rója, hanem azt is, hogy tovább őrizve, ápolva ezen gondolatokat, örökítsük át azokat a jelen nemzedéknek. Ismerjék meg részleteiben Magyarország történelmét és történetét, ismerjék és értsék meg mindazt, hogy ez a nép a több mint ezer év alatt mindig a szabadságáért küzdött” – mondta, hozzátéve, hogy az első független magyar miniszterelnök elhivatottan küzdött a magyarok jogaiért, biztonságáért, szabadságáért. „Ezen a napon emelt fővel, tisztelettel emlékezzünk az elesett hősökre, az aradi vértanúkra. Legyen számunkra követendő példa mindaz, amit tettek ezért az országért, ezért a nemzetért” –zárta beszédét a honvédelmi miniszter.

(honvedelem.hu)