Magyarország határozottan támogatja az európai védelmi képességfejlesztés folyamatát és céljait – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter Berlinben, ahol a tagállamok védelmi miniszterei az EU soros elnökségének nyitórendezvényén áttekintették az EU közös biztonság- és védelempolitikáját tovább erősítő lépéseket.

A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország érdeke a védelmi kezdeményezések eredményorientált és koherens végrehajtása. Mint mondta, szükségszerű a fenyegetések és kihívások közös európai értelmezése, valamint a tagállamok egyetértésén alapuló, konkrét stratégiai célok megfelelő meghatározása, amelyre a következő két évben kiváló alkalmat biztosít a Stratégiai Iránytű munkafolyamata. A 2022 első félév végére elkészülő Iránytű a válságkezelés, ellenállóképesség, képességfejlesztés és partnerség vonatkozásában ad majd politikai iránymutatást, valamint konkrét célokat jelöl ki, támogatva az európai közös védelem előremozdítását.

Az Európai Unió védelmi minisztereinek berlini találkozóján a COVID-19 járvány tanulságairól, a közös katonai műveletekről, a képességfejlesztésről valamint a partnerségi kapcsolatok kérdéseiről is egyeztettek a miniszterek.

Kép letöltéseFotó: Honvédelmi Minisztérium/Twitter

Benkő Tibor tárcavezető a találkozón elmondta, hogy magyar szempontból Európa biztonsága és védelme nemzeti érdek, kulcsfontosságú prioritás. Ezért hazánk továbbra is határozottan támogatja az európai védelmi képességek fejlesztését. A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország aktív részese az EU védelmi kezdeményezéseinek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az Európai Unió magasabb ambícióinak megfelelően, hatékonyan tudja kezelni a szomszédságában kialakuló válságokat.

A honvédelmi miniszter a tanácskozáson hangsúlyozta: Magyarország fontosnak tartja, hogy a COVID-19 járvány tanulságait levonva és azokra építve egy cselekvőképesebb EU jöjjön létre, amely - szoros együttműködésben a partnerekkel, elsősorban a NATO-val - hatékonyságát növelve, továbbra is képes aktívan hozzájárulni Európa biztonságához és garantálni állampolgárai biztonságát is. Mint mondta, abban, hogy Magyarország megnyerte a vírussal szembeni védekezés első szakaszát, kiemelkedő és nélkülözhetetlen szerepe volt a Magyar Honvédségnek. Szólt arról is, hogy a járványügyi védekezés második szakaszában azokat, az élet újraindításához szükséges lépéseket is meg kell tenni, amelyek középpontjában a munkahelyteremtés áll. A járvány egyik kiemelten fontos tanulsága, hogy a honvédség nem csak a fizikai, hanem a lét- és anyagi biztonság megőrzésében is jelentős szerepet tud vállalni. Ezért a honvédség segítő kezet nyújt azoknak, akik a koronavírus-járvány következtében veszítették el a munkahelyüket. A honvédelmi miniszter kifejtette, hogy a Magyar Honvédség speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével vesz részt a kormány gazdaságvédelmi programjában. A magyar emberek békeidőben vagy veszélyhelyzetben, katasztrófák vagy világjárványok idején egyaránt számíthatnak a katonákra – fogalmazott a tárcavezető.

A járvány rámutatott a katona-egészségügyi képességek fontosságára is, így a szorosabb együttműködés elmélyítése, valamint a képességfejlesztés jegyében a tárcavezető bejelentette Magyarország csatlakozási szándékát a német vezetésű Európai Egészségügyi Parancsnokság elnevezésű PESCO-projekthez, amelyben ezidáig hazánk megfigyelői státuszban volt jelen.

Kép letöltéseFotó: Honvédelmi Minisztérium/Twitter

Mint mondta, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program illeszkedik az európai közös biztonság- és védelempolitikai célkitűzések rendszerébe. Sőt, a PESCO-vállalások, illetve ezzel párhuzamban a NATO-képességcélok teljesítésén keresztül erősíti és támogatja az európai stratégiai védelmi célkitűzéseket. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség fejlesztését az európai védelmi iparra alapozva, többnemzeti kereteken belül kívánjuk megvalósítani, erősítve ezzel a nemzeti és európai védelmi kapacitást is.

Benkő Tibor leszögezte: Magyarország számára továbbra is kiemelten fontos a stabilizációs folyamatok támogatása a Nyugat-Balkánon és Afrikában, mert hazánk ezzel hozzájárul az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemhez.

A védelmi miniszteri találkozó margóján sor került a német keretnemzeti csoport tagállamai tárcavezetői szintű ülésére. Magyarország jelentős szerepét tükrözi, hogy hazánkban egy olyan parancsnokság jött létre (HQ MND-C), amelyet az Észak-Atlanti Tanács elfogadott elismerve Magyarország képességeit, valamint a NATO vezetési struktúrájának szerves részét alkotja. A tárcavezető hozzászólásában megköszönte a parancsnokság létrejöttét támogató nemzetek – kiemelten Horvátország – szerepét.

 

(Honvédelmi Minisztérium)